El campionat del món de Rogaining es disputa aquest cap de setmana a La Molina | Marc Sala

Rogaining: orientació per equips sobre mapa

3 minuts de lectura
El món dels esports de navegació pot semblar una mena de calaix de sastre si no s’hi para atenció i, certament, n’hi ha de diferents tipologies. A Catalunya, amb una pràctica incipient en aquest àmbit normalment fora de focus mediàtic, resulta que fins i tot organitzem Campionats del Món d’una especialitat que es diu Rogaining. Oportunitat propícia, doncs, per mirar d’entendre una mica de què va.

Comencem pel principi. Què és el rogaining o rogaine? Doncs es presenta com una disciplina de navegació que es realitza camp a través. Els participants han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per uns controls ubicats en el terreny de competició i marcats en un mapa que serveix de referència per a trobar-los.

En grup, i sempre plegats

Es practica en equips de 2, 3, 4 o 5 persones, aquestes han d’anar juntes durant tot el temps que es disputa la prova. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtes, i poden participar en diferents categories segons l’edat dels components de l’equip. Cada membre de l’equip disposa d’un mapa, generalment elaborat específicament per a la prova, on hi ha representat el terreny de competició. L’extensió d’aquest terreny depèn de les hores de durada de la prova, des de 6 fins a 24 hores. En el mapa mapa s’hi reparteixen una sèrie de controls valorats de 3 a 9 punts (el valor queda determinat pel primer dígit del codi del control) en funció de la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.

 

Una parella a mitja prova. Foto: Oskarlin

Escollir estratègia, la clau

El mapa s’entrega als equips de 15min a 2h abans de la sortida, depenent de la durada de la cursa. En aquest temps han de definir l’estratègia i l’elecció d’itinerari per tal de recollir el màxim número de punts en el temps establert. El mapa ofereix múltiples eleccions d’itinerari, l’elecció estratègica final s’haurà de prendre tenint en compte les capacitats físiques i tècniques de l’equip. Per tant, estem parlant d’un esport on els participants poden adaptar la dificultat de la ruta a la seva edat, condicions físiques o habilitats tècniques.

 

 

El Campionat del Món de la Molina
Aquest cap de setmana La Molina acull per primera vegada el campionat del món de Rogaining, una de les cites estrelles de l’orientació. El 27 i 28 de juliol les muntanyes de la Cerdanya i el Berguedà seran l’escenari d’una cita que aplegarà 1.000 participants i en què per primera vegada Catalunya podrà competir-hi de forma oficial.

 El campió d’Europa el 2017 i corredor del club Aligots Girona Orientació, Albert Herrero, exerceix de seleccionador català. Els darrers mesos ha estat preparant els equips catalans “tant des del punt de vista físic com estratègic amb sessions teòriques, entrenaments nocturns i debats en línia sobre els mapes”. A partir del 27 de juliol es podrà veure fins on arriba el potencial dels catalans que per primer cop competiran un mundial en terreny propi.1.000 participants i 24 hores de competició
La prova comptarà amb prop d’un miler de participants distribuïts en equips de dues o tres persones que, en les seves categories (masculí, femení, mixt i per edats), competiran durant 24 hores per un terreny marcat per l’exigència dels desnivells muntanyencs a diferència dels darrers mundials. El mapa representarà una superfície d’uns 150 quilòmetres quadrats i un recorregut que passarà dels 1.100 metres de la plana ceretana als 2.536 de la Tossa d’Alp.

Internacional de debò
Les rogainings són  cada cop més popular. Hi competiran equips d’arreu del món provinents dels països punters d’aquest esport com són Estònia, Letònia, Finlàndia, Suècia, Noruega o Rússia juntament amb corredors del Japó, d’Estats Units, Nova Zelanda o Austràlia. Entre els participants hi haurà alguns dels campions dels mundials i els europeus anteriors. És el cas de les russes Nina Mikeva i Marina Galkina, triples campiones del món i d’Europa i les gran favorites també a La Molina. En homes hi competiran, entre d’altres, els germans Ansabergs de Letònia, Timmo Tammemae i Sander Linus d’Estònia, els anglesos Tom Gibbs i Peter James, els txecs Radovan Cech i Ondrej Skripnik o també l’equip del seleccionador català, Albert Herreros.