L’Institut Innova aporta noves perspectives en la preparació esportiva

2 minuts de lectura
L’esport amateur i d’elit ja fa anys que ha anat sofisticant els mecanismes per fer un acompanyament el més precís possible a l’activitat física, l’entrenament i la competició.

Ja fa anys que les grans competicions no se l’endú el que va més ràpid, el que salta més, el que té més resistència o el que afina millor la punteria. Normalment, el guanyador té alguna d’aquestes característiques (rapidesa, salt, resistència, punteria) però necessita molt més per acabar guanyar el títol, la medalla d’or, la cursa o el campionat: constància en els entrenaments, un bon programa de preparació física, una dieta adequada, fortalesa psicològica, etcètera. Una preparació que acostuma a comptar amb el suport de professionals que s’han convertit en un ingredient essencial de l’èxit o del bon nivell competitiu al terreny de joc.

Un equip campió com el CN Mataró té molta feina al darrere
Un equip campió com el CN Mataró té molta feina al darrere

L’Institut Innova de Barcelona ha decidit obrir una nova via de treball amb l’àrea de rendiment esportiu que vol oferir perspectives diferents per enfortir àmbits com el lideratge, les dinàmiques de grup o la gestió de la tensió competitiva. Una aposta que parteix d’una visió crítica del coaching esportiu, tal com explica a La Fosbury David Sierra, consultor i coordinador d’un cicle de conferències i diàlegs vinculats a l’esport:

“El coaching és present a tot arreu i nosaltres volem oferir altres perspectives per afrontar els entrenaments i la preparació dels esportistes, així com el rol dels entrenadors. A l’Institut Innova treballem per acompanyar col·lectius en processos de canvi i en la millora del seu funcionament. Sovint les coses acostumen a ser molt més complexes del que recullen els programes usuals de coaching esportiu, i les realitats complexes no les pots afrontar amb un curset d’1-2-3. Necessites una mirada més àmplia que permeti adequar les millors estratègies de preparació a cada cas singular”.

Aquesta visió crítica del sector ja l’han posat en pràctica amb diversos assessoraments a entrenadors i esportistes que volen millorar el paper que juguen en el seu equip. Ara, allò que ja estaven treballant de forma informal ho recullen en una línia d’intervenció específica que té la voluntat d’obrir les portes a tothom amb espais de trobada i formació com el que l’entitat ha programat per a la tardor.

El doctor Albert Viadé, responsable de la primera conferència

El dijous 4 d’octubre Innova organitza la conferència-diàleg “La preparació psicològica per al rendiment esportiu”, una xerrada adreçada a entrenadors d’àmbits esportius diversos, persones que es preparen per ser-ho o esportistes responsables de la seva pròpia preparació. Els assistents comptaran amb les aportacions d’Albert Viadé, doctor en psicologia i professor de la UB i la UOC en assignatures sobre psicologia de l’esport, més enllà d’un currículum on hi consta la seva condició de membre fundador de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport o el fet d’haver estat el psicòleg oficial de l’equip espanyol d’esports d’hivern als Jocs Olímpics d’Hivern d’Albertville de 1992. Melcior Mauri, Valentí Massana o Blanca Fernández Ochoa són alguns dels esportistes que han rebut el seu acompanyament.

Blanca Fernández Ochoa, una de les esportistes que ha comptat amb l'assessorament del doctor Albert Viadé
Blanca Fernández Ochoa, una de les esportistes que ha comptat amb l’assessorament del doctor Albert Viadé

Una bona oportunitat, doncs, per conèixer de prop la metodologia de treball d’un referent de la psicologia del rendiment esportiu al nostre país.

L’aforament de la xerrada és limitat. Si voleu reservar una plaça ho podeu fer a través d’aquest enllaç. Les inscripcions tenen un cost de 10€ i són gratuïtes de forma especial per als membres del Club Fosbury.

David Sierra convida tothom a participar de la conferència: “aquesta xerrada vol donar importància a la presa de consciència de les sensacions que ofereix la musculatura del propi cos i l’efecte que té en les nostres habilitats i el rendiment resultant… una perspectiva que ens replanteja molts dels mètodes usuals d’entrenament basats en la repetició“.