Volta 2021: les set etapes del centenari

4 minuts de lectura
El 100è aniversari de la Volta a Catalunya mereixia un recorregut que fes honor a la celebració i podem dir que serà així.

Tot i l’any de retard, degut a la suspensió de l’edició del 2020 per la pandèmia, el recorregut previst s’ha mantingut igual per aquest 2021. Les set etapes de la Volta del centenari concentraran els diferents registres del ciclisme en ruta: alta muntanya, mitja muntanya, ocasions per a les arribades massives i una contrarellotge que pot ser decisiva.

L’organització s’ha esforçat per conformar un recorregut que té molts elements en comú amb els del les últimes edicions però que introdueix novetats interessants i que, a priori, sembla idoni per aconseguir que les set etapes puguin ser emocionants del principi fins al final. Set jornades que sumen 1.094 km en total, amb l’inici a Calella i el final a la muntanya de Montjuïc.

Llegeix la revista Fosbury especial sobre la Volta a Catalunya. En format PDF o en format revista.

Les repassem una a una:

1a etapa: Calella-Calella (178 km)

Per novè any consecutiu Calella serà el punt de partida de la primera Volta a Catalunya, un costum que es perdrà el 2022, on es variarà de població inicial. Per última vegada es viurà una etapa que ja és un clàssic. Sortida de Calella per dirigir-se al massís del Montseny, amb els primers ascensos al Port de les Guilleries i al Port de Santa Fe del Montseny. A 18 quilòmetres de meta, el Port de Collsacreu, de tercera categoria, serà l’últim obstacle de la jornada. Algú provarà la sorpresa però el més probable és una arribada a l’esprint a Calella.

2a etapa: Pla de l’Estany (Banyoles)-Pla de l’Estany (Banyoles) (18,5 km)

La segona etapa de la Volta del centenari ens regala una atractiva contrarellotge individual pels voltants de l’estany de Banyoles i el conjunt de la comarca del Pla de l’Estany. Ja es va fer una etapa similar pels mateixos paratges el 2017, però en aquella ocasió la contrarellotge va ser per equips. Amb un perfil ondulat però sense grans pendents, serà una ocasió de victòria d’etapa per als especialistes i per a aconseguir les primeres diferències per als candidats a la general.

3a etapa: Canal Olímpic de Catalunya-Vallter 2000/Setcases (203 km)

La primera de les dues etapes d’alta muntanya de la Volta 2021, amb un recorregut que comença arran de mar per acabar enfilant-se fins als 2.125 metres, travessant bona part del país durant 203 quilòmetres que la converteixen en la jornada més llarga de totes. El perfil dels primers 180 km no sembla massa exigent. Els problemes començaran a 11 km pel final, quan s’iniciarà l’ascens a l’estació d’esquí de Vallter 2000. És l’ascens més dur dels que es faran en aquesta Volta, amb un desnivell mitjà del 7,6% i unes estètiques corbes de ferradura finals, ja superats els 2.000 metres d’alçada.

4a etapa: Ripoll-Port Ainé (Pallars Sobirà) (166 km)

Tot i que amb un quilometratge menor que l’etapa precedent, podem considerar la quarta jornada de la Volta 2021 com l’etapa reina degut als tres ports de muntanya que conté. Des de l’inici, els ciclistes aniran ja cap amunt per ascendir la Collada de Toses, una pujada considerable per fer només de sortida. Després de recórrer la Cerdanya de punta a punta, passada La Seu d’Urgell serà l’hora del Port del Cantó. Es tracta d’un ascens amb pendents poc pronunciats però molt llarg, més de 24 km. Finalment, serà la pujada a Port Ainé la que decidirà l’etapa i, qui sap, si també la classificació general. 18,7 km amb un desnivell mitjà del 6,8% i trams de rampes dures combinats amb zones de descans que poden marcar diferències importants.

5a etapa: La Pobla de Segur-Manresa (201 km)

Després de les dues etapes de muntanya, la cinquena etapa tampoc serà cap regal per als ciclistes degut al seu llarg quilometratge. Iniciant el dia a La Pobla de Segur, el pilot anirà creuant comarques fins arribar al Bages i al primer pas per Manresa. D’allà, els ciclistes enfilaran la muntanya de Montserrat per ascendir un port de primera categoria que es coronarà a 26 km de la meta, situada davant del pavelló del Nou Congost del BAXI Manresa. Serà la 93a vegada que la capital del Bages és sortida o arribada d’una etapa, només per darrera Barcelona, en un dia factible perquè arribi l’escapada.

6a etapa: Tarragona-Mataró (194 km)

Etapa amb un terreny molt irregular, ple de pujades i baixades en el recorregut que portarà els ciclistes des de la Costa Daurada fins la costa del Maresme. A destacar l’esprint intermedi que tindrà lloc dins el Circuit de Catalunya, on els ciclistes hi faran una volta en aquesta edició centenària. L’Alt del Collet, de tercera categoria i a tan sols 14 km de la línia d’arribada, convida a l’èxit per als escapats. Molt difícil de controlar per al pilot.

7a etapa: Barcelona-Barcelona (133 km)

Com marca la tradició, Barcelona i la muntanya de Montjuïc seran el punt final de la Volta del centenari. Després d’uns 80 km plàcids per carreteres de l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, els ciclistes afrontaran el tram final de l’etapa, compost per un circuit de pujada i baixada a Montjuïc que es repetirà sis vegades. A diferència d’anys anteriors aquest cop el circuit inclourà l’ascens al castell de Montjuïc a través de la coneguda com a “rampa de la Sardana”. Un homenatge a la desapareguda Escalada a Montjuïc i que servirà per endurir cadascun dels sis ascensos que s’hi faran en una etapa que pot decidir la general si els primers classificats hi arriben amb diferències ajustades.