Les 5 etapes del Tour que no et pots perdre La selecció de tardes en què t’has d’alliberar l’agenda ’sine qua non’

Del 6 al 28 de juliol, la 106a edició del Tour de França rodarà durant tres setmanes completant un total de 3.480 quilòmetres per les carreteres franceses. Com sempre, hi haurà jornades per a tots els gustos: finals a l’esprint, ocasions per a aquells que busquen les escapades, grans dies per als escaladors i dues etapes contra el rellotge.

Val la pena seguir-les totes però, amb dificultat per la tria, hem seleccionat cinc etapes del Tour 2019 que qualsevol bon aficionat del ciclisme no es pot perdre:

Dijous 11 de juliol
6a etapa: Mulhouse-La Planche des Belles Filles (160,5 km)

La gran primera etapa del Tour 2019 arribarà aviat, tot just el sisè dia, i no serà ni als Alps ni als Pirineus sinó en un recorregut incessant de puja i baixa per les muntanyes dels Vosges, a l’Alsàcia. Venint d’una jornada prèvia de mitja muntanya ja exigent, el pilot haurà d’afrontar en aquesta sisena etapa fins a set ascensions, tres d’elles de primera categoria: el Markstein, l’emblemàtic Ballon d’Alsàcia i, finalment, la pujada a La Planche des Belles Filles. Es tracta d’un port no gaire llarg (7 km) però amb un desnivell mitjà del 8,7% i rampes que arriben al 20%. L’italià Fabio Aru va ser l’últim a guanyar-hi, l’any 2017. En les tres ocasions que s’ha ascendit, el ciclista que ha sortit amb el maillot groc de La Planche des Belles Filles ha acabat pujant a dalt de tot del podi a París.

Dissabte 13 de juliol
8a etapa: Mâcon-Saint-Étienne (200 km)

Sense cap port de muntanya espectacular, la vuitena etapa podria passar desapercebuda. Si la mirem bé, però, veurem que en els 200 km de recorregut hi ha cinc ports de segona i dos de tercera, en un camí constant trencacames fins a Saint-Étienne. En total, 3.800 metres d’ascensió en una etapa que els grans equips hauran de controlar al detall i qye confirma que la primera setmana del Tour aquesta vegada no serà cap regal.

Dissabte 20 de juliol
14a etapa: Tarbes-Tourmalet (117,5 km)

El Tour de França ha ascendit 86 vegades el coll del Tourmalet des que el 1910 ho va fer per primera vegada, amb Octave Lapize al capdavant. Però el Tourmalet tan sols ha estat final d’etapa en dues ocasions, l’última el 2010 amb Andy Schleck com a vencedor. L’etapa que hi finalitza enguany tindrà la nova marca de les jornades de muntanya del Tour, amb un quilometratge escàs, només 117,5 km. A mitja etapa els ciclistes afrontaran el Soulor, de primera categoria, per encarar-se cap a la pujada al Tourmalet per la vessant que comença a Luz-Saint Saveur. Seran 19 llargs km amb una carretera que es preveu replena d’aficionats, un desnivell mitjà del 7,4% i un tram final que és el que més pica de tot el port, sense concessions fins la línia d’arribada.

Diumenge 21 de juliol
15a etapa: Limoux-Foix Prat d’Albis (185 km)

Sense temps per descansar del Tourmalet, el diumenge el pilot seguirà als Pirineus amb una etapa formada per un port de segona i tres de primera categoria. Entre aquests destaca el Mur de Péguère, no especialment llarg amb 9,3 km, però amb uns tres últims que fan por, tots tres per sobre l’11% i amb rampes de fins el 18%. Després de passar per Foix, una última pujada fins al Prat d’Albis amb 11,8 km al 6,9% que poden acabar de sentenciar a qualsevol després de quatre jornades pirinenques formades per tres etapes de muntanya i una contrarellotge.

Dijous 25 de juliol
18a etapa: Embrun-Valloire (208 km)

En el primer dels tres dies alpins arribarà la que pot ser considerada l’etapa reina d’aquest Tour 2019 tant pel seu llarg quilometratge com per les seves tres ascensions a ports que superen els 2.000 metres, dos dels quals d’aquells considerats mítics. El primer roc de la jornada serà el Col de Vars, amb 9,3 km al 7,5%, i després vindrà l’Izoard, amb el seu cim d’aspecte lunar a 2.360 metres d’alçada al qual els ciclistes hi arribaran després de pujar 14,1 km, dels quals els darrers set són d’una duresa considerable. Baixada fins a Briançon i tornar a pujar, aquest cop cap al llarg Galibier. 23 km amb un desnivell mitjà suau (5,1%) però amb una alçada que arriba als 2.642 km i que els ciclistes notaran després de tant d’esforç. Des del cim quedaran vuit quilòmetres d’intens descens fins a Valloire.

La Fosbury ens cooperativitzem.

Fes-te sòcia!