Les 10 claus per entendre el concurs

4 minuts de lectura

El Concurs de Tarragona d’aquest 2016 té tots els ingredients per ser no tant sols la millor edició del certamen, sinó també la millor diada castellera de tots els temps. El ritme al que han progressat les colles és vertiginós i segurament pel públic neòfit és entre cansat i hipòcrita que cada cap de setmana s’assoleixin registres històrics. La perspectiva ve a ser la mateixa que quan amb els banyadors sintètics van caure pràcticament tots els rècords mundials de natació però en aquesta ocasió l’evolució de les colles no té trampa ni secret. O potser sí: cada cop s’assaja més, més intensament i més específicament. Un pas més de naturalesa esportiva, segurament.

La TAP de Tarragona concentrarà més mirades que mai dissabte però sobretot diumenge. Tothom que vulgui podrà seguir el Concurs en directe a la seva televisió de proximitat, en l’especial de Televisió de Catalunya o per internet. Les xarxes socials bulliran. A nivell internacional Red Bull TV s’ha fet amb els drets d’emissió.

Des de la Fosbury, però, plantegem 10 claus per entendre aquesta doble jornada històrica.

1. Com arriben les dues grans favorites?

En el seu millor moment i després d’una temporada igualada i apassionant. Tant els Castellers de Vilafranca com la Vella de Valls estan completant els seus millors registres i es troben en un estat de forma òptim. En automobilisme parlaríem de ‘pole position’ compartida i és que la igualtat ha estat total i cada diada que han coincidit han protagonitzat sengles cara a cara memorables. Equiparades de forces i amb un programa de castells quasi idèntic, l’efectivitat total sobre els castells màxims serà sobirana. Guanyarà qui aconsegueixi descarregar.

colla-vella-castellera-sant-joan_1601250033_29752152_1200x900

2. Quins castells asseguren la victòria?

Les dues favorites (i també la Joves de Valls, la tercera aspirant) saben que per guanyar el Concurs s’han de dominar els castells de 10 i els castells sense folre. Totes tres colles intentaran el 3 de 10 amb folre i manilles, que Vella i Vilafranca ja han dominat però la Joves encara no i les dues grans, a més, ja porten un 4 de 10 carregat. En l’àmbit dels castells nets, la Vella domina el 4 de 9 net, Vilafranca la torre de 8 sense folre i la Joves també ha carregat el 4. Totes tres treballen també el 3 de 9 sense folre, que fins ara mai s’ha aconseguit.

maxresdefault-1

3. Es veurà el 3 de 9 sense folre?

Pot ser el gran al·licient de la jornada. És un castell mític que fins ara s’ha mostrat inabastable quan s’ha intentat a plaça. Després de molts anys ha tornat amb força i l’assagen les dues colles dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Pot ser l’arma per decantar la balança si després de les tres primeres rondes una de les favorites no té prou punts acumulats amb els castells guanyadors. És una de les fronteres actuals del món casteller.

image_large-3

4. La Joves aspirarà al títol?

Per història i potencial mereix que es parli d’ella com a aspirant, perquè les aspiracions hi són. Històricament és una colla amb troncs excel·lents, cosa que els ha permès assolir els castells sense folre. Aquest any ja va carregar el 4 de 9 net a Vilafranca. A més, l’any passat va estar a punt de fer seu el 3 de 10 per Santa Úrsula. Si són capaços d’enllaçar aquests dos castells, doblaran l’aposta. És menys favorita que Vella i Verds, però cal comptar amb ells.

zsjhiy_v

5. Descarregarà 3 de 10 de la Jove?

La colla de la camisa lila té molta més experiència que fa dos anys, quan van protagonitzar un moment pel record carregant el colós de deu pisos. És cert que l’any passat, per la Tecla, van fer un intent decebedor però si s’aprecia que estan quallant el seu millor any, se suma les moltes més hores d’assaig d’aquests dos anys en aquest pastís i, també, que han sovintejat el treball de manilles es pot pensar que aquest diumenge el 3 sigui, per complet, de la Jove.

3d10fm_huffingtonpost

6. Qui anirà més enllà dels castells de 9?

La mala temporada dels Xiquets de Tarragona pot deixar –a no ser que hi hagi una grata sorpresa– la lluita pels gamma extra bàsics més limitada que fa dos anys. Així, a més de les tres favorites i la Jove, els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró són les altres colles que es volen atrevir a anar més enllà dels nou pisos. Caldrà seguir els passos de grisos i blaus, que si fallen es poden veure superats –com fa dos anys– per colles amb pretensions més baixes.

7-1

7. Quantes tripletes es veuran?

En teoria Xiquets, Gràcia, Barcelona i Reus aspiren a una de les Tripletes –els dos castells bàsics de 9 i o bé el 5 de 8 o bé el 4 de 8 amb el pilar. Però també poden arribar a aspirar a aquests castells els Nens del Vendrell, si intenten el seu primer 4 de 9 amb folre o fins i tot els Castellers de Sabadell, que ja la van fer l’any passat. Tampoc és descartable, fins i tot, que el dissabte els Xicots també vulguin sumar el 4 de 9 folrat si els fa falta per guanyar. El 1994 el Concurs de diumenge –l’única jornada, llavors, clar– es va guanyar amb la Tripleta Màgica, encara.

lv_20140817_lv_fotos_d_54413793703-992x558lavanguardia-web

8. Què es pot esperar dels Xiquets de Hangzhou?

Els castellers xinesos són una de les grans atraccions. Per primera vegada actuaran en un escenari tan exigent com el Concurs. La seva presència ha generat controvèrsia com en qualsevol altre ítem del món casteller. Hi ha molta expectació per veure com evolucionen els castellers d’una cultura tan llunyana com la xinesa i, també, com s’adapten a un entorn ben diferent al que fins ara han tastat. Castellerament es diu que poden anar fins i tot pel castell de 9. Seria històric.

el-3de7-dels-xinesos-a-la-tarraco-arena-placa

9. Quants castells de 9 veurem dissabte?

La sola possibilitat que en el “segon Concurs” ja s’hi vegin castells de 9 diu molt de l’auge de nivell casteller. Fins a tres colles es podrien plantejar els castells de 9. L’intent dels Xicots de Vilafranca sobre el 3 de 9 es pot donar per segur, mentre que dels de Hangzhou i dels Marrecs de Salt no se sabrà fins a última hora si s’atreveixen amb el seu primer intent d’aquest nivell.

3-de-9-amb-folre-dels-xicots-de-vilafranca

10. Què quedarà de temporada després del Concurs?

Quedarà el remat final. El Concurs cal entendre’l com un certamen concret però és obvi que del que passi a l’arena tarragonina dependrà la resta d’any casteller, que se n’anirà fins a mitjans de novembre. Totes les colles tenen per després del Concurs les seves diades pròpies de final d’any i la Fira de Santa Teresa al Vendrell, Santa Úrsula a Valls, Sant Narcís a Girona, Tots Sants a Vilafranca o la diada dels Minyons a Terrassa poden ser confirmació o examen de recuperació.

4de10