Ramona Gabriel i Josep Betalú aconsegueixen el tercer doblet català consecutiu a la Titan Desert

2 minuts de lectura
La 13a edició de la Titan Desert ha acabat aquest divendres amb una nova exhibició dels ciclistes catalans. Betalú i Gabriel, campions al desert.

Ni un, ni dos, ni tres. Els quatre primers classificats de la Titan Desert d’enguany són ciclistes catalans que han brillat a la temuda prova del desert, una de les cites més dures sobre la BTT que no para de guanyar popularitat malgrat les dificultats evidents del recorregut: 620 quilòmetres i 7.500 metres de desnivell són el que han hagut de superar els 546 ciclistes que han aconseguit completar la prova en un nou rècord històric de “finishers“. Al capdavant, però, no hi ha hagut sorpresa. Josep Betalú, vencedor de 2016 i 2017 s’ha tornat a imposar a la general després d’intentar lluitar també per endur-se el triomf en la sisena etapa amb final a Maadid.

El triomf de Betalú es va forjar des del primer dia i de mica en mica el seu avantatge a la general s’ha convertit en una llosa per a tots els rivals i en un coixí de tranquil·litat per al català. Finalment, ha completat la prova per etapes amb més de 19 minuts de marge sobre Ramon Sagués, segon classificat, i Roberto Bou, que torna a tastar el podi final després de ser subcampió el 2017. Tots tres han estat els grans animadors de la prova al costat de l’irregular Guillem Muñoz, capaç d’aconseguir triomfs parcials però amb un primer dia dolent que el va deixar fora de combat en la lluita per la victòria final.

La immensitat del desert dalt de la bicicleta / Titan Desert
La immensitat del desert dalt de la bicicleta / Titan Desert

Ramona Gabriel s’imposa en el duel directe amb Anna Ramírez

Per sisena vegada conscutiva la Titan Desert ha comptat amb una guanyadora catalana. Si Clàudia Galicia va ser l’encarregada d’obrir la veda el 2013 i 2014 abans de centrar els esforços en l’esquí de muntanya i en la MTB de l’elit internacional, els darrers anys Anna Ramírez i Ramona Gabriel s’han convertit en les grans dominadores de la cursa africana. Ramírez, que va guanyar el 2015 i el 2017, es volia convertir en la primera ciclista en guanyar tres vegades la Titan Desert, i malgrat plantar cara fins al final i sumar diversos triomfs d’etapa, no ha pogut fer res davant la fermesa de Ramona Gabriel.

La ciclista de Ponts ha fet valer un petit avantatge assolit a la primera etapa per controlar la prova en les darreres cinc jornades sempre amb la mirada fixada en la general. A diferència de la categoria masculina amb el lideratge indiscutible de Betalú, Ramona Gabriel sabia perfectament que qualsevol errada seria aprofitada per Ramírez per capgirar la classificació. Finalment, el triomf l’ha afermat amb 4 minuts i 27 segons de marge sobre Ramírez, amb qui ha compartit més d’una entrada a la línia de meta. Destacable paper, també, el de Mayalen Noriega, que tot i no poder pujar al podi final s’ha endut la darrera etapa de la Titan Desert.

Anna Ramírez i Ramona Gabriel, juntes a la línia de meta / Titan Desert
Anna Ramírez i Ramona Gabriel, juntes a la línia de meta / Titan Desert

Eva Giménez assoleix el repte

Fa unes setmanes ens vam fer ressò de la nova aventura solidària d’Eva Giménez, que pateix una discapacitat d’un 49% a causa d’una esclerosi múltiple. La colomenca havia decidit tornar a la Titan Desert després de la dura i gratificant experiència de fa uns anys amb el mateix objectiu que llavors: aconseguir fons per a investigar la malaltia rara que pateix el seu fill Nacho. Amb totes les dificultats superades, aquesta tarda Giménez i el seu equip han aconseguit completar els 620 quilòmetres de la Titan Desert i tornarà cap a Barcelona amb els deures fets i amb una nova demostració de constància i valentia admirables.