Cuba té nou campió de la Lliga de beisbol: Las Tunas Crònica de la final més esperada de l'esport cubà

Potser mai com ara els pronòstics van ser més exactes en matèria de beisbol.

Els llenyataires tuneros van coronar aquest 17 de gener el títol esportiu i sociocultural més important de Cuba, en vèncer 8-4 a uns lleopards sucrers de Vila Clara que van viure per desena ocasió en les nostres campanyes el dolor digne d’una medalla de plata.

La trobada va dibuixar una abraçada a quatre fins al setè i l’estadi Augusto César Sandino semblava aixecar esperances d’un allargui a un sisè partit. No obstant això, el jardiner Jorge Johnson es va vestir d’heroi i va trencar l’empat amb hit al centre, en tant dues entrades més tard va sentenciar qualsevol dubte que la corona tenia color verd en fer un quadrangular amb dos a bases.

La tensió final tampoc va decebre, ja que els taronges van omplir els coixinets amb un out. Yoalkys Cruz va dominar a Yurién Vizcaíno i William Saavedra, per fer cremar la llenya i convertir a la seva província en l’onzena que assoleix contagiar-se amb el major premi beisboler de Cuba i de pas trencar totes les càbales que s’arrossegaven des de la passada campanya, quan van acabar segons, darrere de Granma.

Van deixar anar les regnes del triomf. Van saltar, abraçar-se i plorar d’emoció, un conjunt que va classificar-se sense dificultats entre els quatre primers de la fase inicial del campionat, després va dominar la segona etapa amb comoditat i va aixafar als seus adversaris de semifinal (Tigres de Ciego de Ávila) i la final pel mateix balanç: 4 èxits i una derrota.

I tota la felicitat es va reunir a la nit. Danel Castro es va girar la gorra cap enrere i va córrer cap al box sense que ningú pogués aconseguir-ho; Yoalkys Cruz es va agenollar i va agrair al seu Déu el quart joc salvat en aquesta postemporada; Alexander Ayala va estrènyer les mans de Jorge Enrique Aloma i van somriure com reforços imprescindibles; Yosvani Alarcón cridava per telèfon a la seva família que eren campions; Jorge Jhonson somreia pel triomf i ser, amb justícia, el més valuós dels play off.

La important cinquena cursa de les Tunas en el joc final. Foto: José Raúl Rodríguez Robleda

Altres imatges també anaven plenes d’emoció. Yuniesky Larduet va tirar el seu guant al cel i va córrer cap als seus companys en el seu últim robatori de base del campionat; Andrés Quiala es va treure la gorra i no es va aturar fins a ser interceptat per Yadián Martínez i Dariel Góngora; en tant que Denis Peña i Yasiel Santoya eren els primers a entrar al banc per treure la bandera dels llenyataires i mostrar-la davant dels centenars d’aficionats que corejaven a les grades: Tunas, Tunas …

Las Tunas, un somni fet realitat

Amb l’aplom que ningú pogués pensar, el mentor Pau Civil es va acostar, entre els jugadors i els seus tècnics, a Yoalkys Cruz i només li va dir a cau d’orella: “felicitats”. Va saludar un a un els jugadors titulars i immediatament es va rentar la cara amb les llàgrimes contingudes després de 42 anys d’espera per Las Tunas, ja que el seu èxit era obra de molta gent i també de la seva intel·ligència i capacitat per unir a un conjunt que va sortir com a favorit en els play off i va complir amb el seu poble.

La final de la 58 Sèrie Nacional és història i serà recordada també pel gest dels amfitrions en la “premiación”. Els focs artificials que tenien per a una possible remuntada dels lleopards sucrers el van cedir als nous monarques en el just moment d’aixecar el trofeu. I així va quedar segellada la crònica d’una llenya que va ser d’or i es recordarà sempre com una altra pàgina inèdita en el principal passatemps dels cubans.

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!