Aquesta matinada, els Golden State Warriors de Stephen Curry tenien l’oportunitat d’entrar (més encara) a la història de l’esport estatunidenc. En cas d’haver guanyat el quart partit que s’ha disputat fa unes hores al Quicken Loans Arena de Cleveland, l’equip dirigit per Steve Kerr hagués estat el primer en la història de l’NBA en assolir el ple de victòries en un play-off de l’NBA (16/0).
Tot i això, i posant-nos el vestit de les teories conspiranoides, hi havia un element que podia fer sospitar al públic: l’enorme quantitat de milions que els Warriors deixaven de percebre si no hi havia un cinquè partit a l’Oracle Arena.
El precedent
En Jordi Collell ens explicava a la #Fosbury18 el cas de Tim Donaghy, l’àrbitre de la NBA que va ser condemnat a 15 mesos de presó per haver manipulat almenys 40 partits entre 2006 i 2007. El titular escollit per en Jordi no podia ser més encertat: “L’àrbitre corrupte o l’àrbitre d’una lliga corrupta”. Si ho llegiu veureu com en Tim explicava, entre d’altres coses, els interessos constants que tenia l’NBA en allargar les sèries dels play-off al màxim; fet que com és previsible, s’accentuava amb la final del campionat.
L’interès de l’NBA seria suposadament pecuniari: d’una banda pels forts ingressos televisius que rep per cada partit, i d’altra pel % que l’associació es queda dels tiquets venuts per a cada partit. Una xifra que fins el 2015 era del 45% de la taquilla i que ara s’ha vist rebaixada al 25%. Un 25% que traduït a dòlars es calcula són uns 3,5 milions només per aquest cinquè partit que es disputarà el proper dilluns a Oakland.
El sou de Stephen Curry, pagat
Deixant de banda els interessos que hi pogués tenir l’NBA en que la sèrie s’allargués o no, els qui podrien estar més interessats en això són els dirigents de l’equip californià. Si bé hem comentat que l’NBA es quedaria aquests 3,5 milions de dòlars ingressats a les taquilles de l’Oracle Arena, la xifra que en percebrien els Warriors són molt majors. Per una banda tindríem el 75% restant d’aquest taquillatge, però hi caldria sumar també tot el que obtingui la franquícia en concepte de marxandatge, aparcament, venda de menjar i begudes i d’altres petites partides que es calcula sumarien uns dos milions de dòlars.
Tot plegat sumaria una xifra gairebé idèntica als 12,1 milions que guanya per temporada el base d’Ohio. Motiu doncs prou important perquè com a mínim la sospita existeixi. Evidentment, les xifres que podrien guanyar els Warriors i l’NBA serien molt més altes si la sèrie arriba a un setè i definitiu partit, fet improbable i que faria pujar la mosca al nas a massa gent.
El prestigi d’un currículum immaculat
Abans de la contundent desfeta d’aquesta nit dels Warriors (137-116), els dirigents havien manifestat en vàries ocasions que per ells era molt més important assolir la fita del 16/0 que no pas pensar en la dotzena de milions que podien rebre per allotjar aquest cinquè partit de la sèrie.
Evidentment a un servidor li encantaria creure en que els californians pensen únicament en el fet esportiu i en vèncer la seva competició, però si tenim en compte que l’entorn de tot plegat és una NBA molt probablement podrida per la corrupció i un país on el capitalisme més salvatge regna en tota llei de mercat, pensar que els dirigents dels Warriors i de l’NBA es poden veure temptats pel poder del paper verd no sembla pas cap follia.