Fita Alta Madness: 11 corredors i 100 ascensions

A Catalunya hi ha centenars de proves esportives que omplen l’agenda d’activitats cada cap de setmana. Moltes d’elles segueixen patrons similars i són comptades les que ofereixen una alenada d’originalitat. L’estiu passat, al Pla d’Urgell, va néixer una petita joia que el 15 de juliol de 2017 viurà la seva segona edició. Una competició única i que té tots els números d’esdevenir un clàssic a les terres de ponent. És la Fita Alta Madness i és una cursa solidària certament singular.

Els corredors de la primera edició de la Fita Alta

Els corredors de la primera edició de la Fita Alta / Fotografia: Joan Escalé

Tal com els organitzadors indiquen, al Pla d’Urgell no hi ha pas muntanyes ni tossals remarcables. Amb la fèrria voluntat de traçar un quilòmetre vertical, la cursa es va inventar un sistema inaudit: 100 ascensions seguides en un petit promontori (un “bony”) ubicat entre Sidamon i Torregrossa i amb un cim situat a 289,2 metres d’altitud sobre el nivell del mar. A la pràctica, 1440 metres positius, 14,4 metres que cal superar a cada pujada. Amb un recorregut total de 9,5 quilòmetres, completar la darrera ascensió a la Fita Alta és un objectiu lloable i exigent.

El traçat trencacames va acompanyat d’un sistema d’inscripció encara més peculiar. Només es posen en joc 10+1 dorsals. 11 únics participants per no entorpir el minso espai de competició. I malgrat tot, l’objectiu també és recaptar la xifra més alta possible atès que el propòsit dels organitzadors és contribuir econòmicament a la investigació d’una malaltia minoritària, la miopatia miotubular, que afecta a un de cada 50.000 nounats. Podria semblar una contradicció, però al Pla d’Urgell se les empesquen totes.

Recorregut de pujada i baixada a la Fita Alta / Fotografia: Xavi Miquel

Recorregut de pujada i baixada a la Fita Alta / Fotografia: Xavi Miquel

La subhasta a cegues

A partir d’aquest dilluns 12 de juny qui vulgui participar-hi ha d’enviar un correu a l’organització (fitaalta@gmail.com) indicant quina quantitat està disposat a pagar per obtenir un dels 10 dorsals. D’aquesta manera, s’inicia una subhasta a cegues en què les 10 ofertes més generoses són les que es guanyaran una plaça a la segona edició de la Fita Alta Madness. Un dels al·licients, és clar, és desconèixer quines xifres estan proposant la resta de corredors que tenen ganes de participar a la prova.

Tots aquells que es quedin sense dorsal i aquells que els agradi la iniciativa però que es vegin incapaços de fer front a les 100 ascensions a la Fita Alta estan convidats a fer aportacions desinteressades per tal d’engreixar la xifra final. El 2016, en la primera edició d’aquesta cursa, es van recaptar 2.000 euros per a la investigació mèdica. Com a novetat, aquest 2017 hi ha un 11è dorsal en joc que se l’endurà el guanyador de la cronoescalada individual (inscripció: 2 euros) que es farà el mateix dia de la cursa. El premi per al més ràpid serà una samarreta… i el dret de pujar 100 cops més.

Esport i solidaritat ben lligats en una “cursa minoritària contra una malaltia minoritària“. A La Fosbury ens hem enamorat d’aquesta cursa vertical. A més, fan vídeos magnífics. Què, qui s’anima a estrenar la subhasta?

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!