Ricky Rubio i Raül López junts de nou 10 anys després

3 minuts de lectura
El Joventut de Badalona és un dels grans planters del bàsquet europeu. Dos dels seus bases més reconeguts tornen a treballar plegats a la NBA.

Raül López es va retirar de les pistes fa un parell de temporades després de tancar la seva trajectòria a Bilbao. Sorgit del planter del Vic, va fitxar per les categories inferiors de la Penya abans de fer el salt ràpidament a la lliga ACB. A les files del Joventut va coincidir amb joves talents catalans com Roger Grimau, Àlex Mumbrú, Albert Oliver o Sergi Vidal… i amb algun veterà de luxe com Rafa Jofresa. López va ser una sensació: no només sabia ser un base cerebral a la pista malgrat la inexperiència, sinó que oferia jugadores espectaculars des de la seva posició d’assistent i també sumava directament en l’anotació de l’equip amb molt bona mà i velocitat quan atacava la cistella rival.

Convertit en un dels millors bases de futur del país, aviat va fer el salt al Real Madrid i, des d’allà, l’aventura a la NBA.

Raül López, al costat del mestre Rafa Jofresa
Raül López, al costat del mestre Rafa Jofresa

En aquells primers anys de verd-i-negre Ricky Rubio era un jove jugador de les categories inferiors d’El Masnou que encara no havia fet el salt a l’infantil del Joventut de Badalona. Raül López era l’ídol del jugador del maresme pel seu virtuosisme i per la seva desimboltura a la pista. Un jugador d’aquells que calia seguir el rastre i que justificava pagar l’entrada al pavelló. Rubio va començar a seguir les seves passes i ràpidament es va convertir en un fenomen de precocitat inaudit i en un dels millors bases del món.

Va costar que les trajectòries d’un i altre jugador coincidissin en algun punt. La temporada 2005-2006 Raül López abandonava la NBA cansat de les lesions i d’un paper limitat als Jazz i es convertia en un dels grans fitxatges de l’ambiciós Akasvayu Girona. Aquell mateix curs Ricky Rubio debutava a la lliga ACB quan encara no havia celebrat el seu 15è aniversari. Durant les temporades següents van ser rivals a la pista fins que el bon rendiment dels dos va fer-los coincidir a la selecció espanyola als Jocs Olímpics de Pequín 2008. Els dos, a priori, compartien la posició de base suplent per darrere de José Manuel Calderón, i van deixar fora de la convocatòria a grans jugadors com Víctor Sada i Sergio Rodríguez.

Va ser en aquell torneig memorable on Ricky Rubio va poder treballar al costat del seu ídol d’infància. Com explicava ell mateix en un vídeo enviat per honorar la retirada de Raül López el 2016, aquell estiu va cedir ràpidament el seu dorsal al jugador vigatà:

L’estiu de l’any passat Ricky Rubio va ser traspassat als Utah Jazz 15 anys després que fos Raül López el que intentés fer-se amb el lloc de base titular de la franquícia mormona. Rubio no ha tingut rival en la seva posició i un dels motius ha estat la seva millora en el llançament, que l’ha portat a completar la seva millor temporada en atac des de l’arribada a la NBA l’any 2011.

Raül López, responsable de la millora de Ricky Rubio

En els darrers mesos el base d’El Masnou ha comptat amb un entrenador immillorable: Raül López. Ha estat ell el que ha fet sessions individualitzades per millorar la mecànica i enfortir, sobretot, la confiança. Ho explica el mateix Ricky Rubio:

“Va ser un treball molt positiu. Tan tècnicament com tàcticament, per descomptat, perquè ha sigut per a mi el talent més gran que ha sorgit mai de l’estat espanyol. Però també m’ha anat bé per veure que el meu ídol confiava en mi i em donava confiança. Em va fer creure en mi mateix i és una de les coses que més li agraeixo. Seguim millorant tècnicament, però m’ha donat un element molt més important: confiar en un mateix i no deixar-se afectar pels comentaris externs”

1509004910_197643_1509004979_noticia_normal

A partir d’aquest curs 2018-2019 la relació anirà un pas més enllà. Raül López seguirà donant instruccions a Ricky Rubio, però ara també les farà arribar al seu company Dante Exum: l’ex jugador català acaba de ser contractat pels Utah Jazz com a entrenador assistent i inicia d’aquesta manera una nova faceta en la seva carrera professional a la NBA. Especialista en les finalitzacions prop de l’anella i en el llançament, qui sap si aquest no és el primer pas d’una trajectòria tècnica que el porti a ser el primer tècnic català a la NBA.