Helena Pueyo es proclama subcampiona de la NCAA

2 minuts de lectura
Aquesta matinada s’ha disputat la final de la NCAA amb protagonisme per a un dels grans talents de futur del nostre país.

El bàsquet mallorquí està d’enhorabona després que aquesta matinada Helena Pueyo hagi fet història convertint-se en la primera jugadora de casa nostra en disputar una final de la lliga universitària nord-americana de bàsquet a la màxima divisió. Entre els millors talents del bàsquet nord-americà aquesta jugadora exterior de 20 anys s’ha fet un lloc per convertir-se en una peça clau de l’engranatge dels Wildcats d’Arizona, un equip que ha crescut de forma notable en les dues temporades que la de Palma ha disputat a l’equip fins al punt d’estar a un sol tir de proclamar-se campió de la NCAA.

Una final molt emocionant entre Arizona i Stanford ha resolt el torneig del March Madness femení, una autèntica bogeria de partits consecutius i d’un quadre d’eliminatòries disputat a un sol partit per afavorir l’espectacle, la incertesa i les sorpreses. L’equip dirigit per Adria Barnes ha superat ronda rere ronda fins plantar-se a la final davant un dels equipassos de l’any, que partia amb el seed número 1. Stanford ha liderat en tot moment la final després d’un mal inici d’Arizona, que s’ha començat a refer amb l’entrada a pista de Pueyo. La mallorquina ha assumit durant tota la temporada un rol clau des de la banqueta oferint solvència defensiva i tir exterior a l’equip. Pueyo ha jugat quinze dels vint minuts del primer temps, que ha acabat amb un lleuger avantatge per a Stanford.

Les favorites han sabut mantenir l’avantatge durant la segona part, encara més emocionant, fins a resoldre el partit per un marcador ajustadíssim: 54 a 53. De fet, Arizona ha tingut l’oportunitat de guanyar el partit després d’una excel·lent jugada defensiva que li ha permès disposar de cinc segons i mig per intentar la remuntada, sense èxit. Pueyo, coneguda entre l’afició com a “pueyo loco”, ha tingut un paper menor al segon temps i ha conclòs el partit amb tres punts i dos rebuts, unes xifres que no reflecteixen prou acuradament la seva importància a la pista durant la primera meitat.

Malgrat el desencís per no poder celebrar el títol el cert és que un subcampionat de la NCAA és una fita inesperada per a la Universitat d’Arizona, que enguany ha competit molt bé però que amb un balanç de 21 victòries i 13 derrotes durant la temporada no ho tenia gens fàcil per ser tan rellevant en el March Madness. Helena Pueyo tanca d’aquesta manera un segon any com a sophmore convertida en una de les ànimes de l’equip, amb més minuts des de la banqueta que alguna de les titulars i molt respectada pel cos tècnic. De fet, l’entrenadora Barnes ja va advertir d’ella que té potencial d’estrella de la NCAA malgrat que els números en fred (3,6 punts i 3,5 rebots en més de 20 minuts per partit) encara tenen un gran marge de millora.

L’estrella d’Arizona Aari McDonald serà d’aquí a poques setmanes una de les grans protagonistes del draft de la WNBA, on aspira fins i tot a colar-se al Top 3, i deixarà un buit a la Universitat d’Arizona que la resta de jugadores hauran de reemplaçar. Caldrà veure, en aquest sentit, quin rol ostenta Helena Pueyo i quina decisió pren sobre el seu futur: si continua el somni americà o torna a casa a la lliga espanyola, on de ben segur disposarà d’ofertes interessants.