Aquesta temporada la lliga NBA ha decidit canviar el sistema d’elecció dels jugadors titulars del partit de les estrelles. Des de fa una pila d’anys el dos 5 titulars (est i oest) es decidien per votació popular. Els altres 7 jugadors de cada equip depenien de l’elecció de l’entrenador. Des d’ara el pes dels aficionats es redueix i tot just servirà per determinar el 50% dels vots dels titulars. La resta el completarà la premsa (25%) i els mateixos jugadors NBA (25%). L’elecció dels suplents es manté inalterable. Per què la NBA ha decidit canviar el mecanisme?
Molts aficionats van pensar ràpidament en l’efecte Jeremy Lin. És senzill. Un jugador d’un país immens que destaqui i que rebi els vots amb massa per internet dels seus compatriotes pot fer decantar la balança per davant de jugadors consagrats. Però la NBA ja va demostrar amb Yao Ming que si algun objectiu té clar és la construcció d’un mercat global. El problema, dit d’una altra manera, no són els aficionats xinesos. El problema ve de dins del país i es diu troleig, un neologisme ja clàssic per als internautes.
El cas Zaza Pachulia
La NBA temia que aquest 2016-2017 tornés a haver-hi un cas Pachulia. L’any passat el jugador georgià va ser protagonista d’una campanya de vots que el va portar a les portes de l’All Star. Certament, la seva temporada a Dallas va ser bona i tampoc hauria desentonat especialment a la cita de les estrelles. Ara, quedar-se a només 14.000 vots de ser titular d’un All Star no tenia explicació possible. El motiu de la immensa majoria de vots rebuts no tenia res a veure amb la seva qualitat com a jugador.
És evident que en el cas Pachulia el seu país d’origen ha jugat fort. Geòrgia no deixa de fer campanyes per a portar-lo a l’All Star des que juga a la NBA. I l’any passat el president del país no dubtava en donar suport a un dels seus esportistes més famosos:
#NBAVote ZAZA PACHULIA ! pic.twitter.com/a7VcygMuAd
— President Of Georgia (@MargvelashviliG) 9 de gener de 2016
També van fer una campanya promocional des del programa televisiu de talents més vist de Geòrgia. Però els vots de Pachulia no s’expliquen només pel seu país d’origen, que té la meitat d’habitants que Catalunya. Pachulia ha estat objecte d’una cançó de suport de Wycleaf Jean, un guanyador d’un premi Grammy. I també d’un parell de piulades de suport d’una estrella de les xarxes com Hayes Grier. A Twitter, per exemple, té més de 3,5 milions de seguidors. En el cas de Grier les seves piulades de suport van sumar més de 10.000 vots directes per a Pachulia i més de 50.000 d’indirectes. I, amb tot plegat, Pachulia encara hauria quedat massa lluny en les votacions.
Els fòrums d’internet
Hi ha una altra eina per entendre el cas Pachulia. I el trobem en els fòrums d’internet més populars dels EUA. Entre ells, l’inefable 4chan, un projecte nascut per parlar de manga japonès i que ha esdevingut un pou sense fons semblant a forocoches. Especialment l’apartat d’usuaris anònims i l’inacabable apartat de mems que acompanyen milions d’imatges absurdes. A 4chan s’han forjat atacs-bromes-pesades de tota mena. El 2008, per exemple, van col·locar una esvàstica al capdamunt del més buscat a google durant hores o van fer creure a la CNN que Steve Jobs havia mort.
Diversió singular que ha trobat una via d’èxit popular en votacions com la de l’All Star. La campanya per Pachulia va ser una realitat des de l’any passat. Vés a saber per quins set sous van escollir Pachulia. N’havien iniciat una altra de relacionada, també, en aconseguir que els dos cinc titulars estiguessin formats per jugadors blancs. Aquí, és clar, van fallar.
Els fòrums d’internet anònims. És difícil imaginar un espai més propici per al contagi d’idees absurdes i políticament incorrectes. Pachulia, amb un nom agraït (Zaza), va rebre una campanya de suport a 4chan. També en d’altres fòrums nord-americans. La NBA ha canviat les regles i tot indica que encara que acabi essent el jugador més votat aquest 2017 no participarà a l’All Star. Calia, el canvi de norma?
El cas de la NHL
A la NHL ja van viure un cas similar amb John Scott, el jugador secundari amb 285 partits a la lliga (i només 5 gols) que amb més de 30 anys va rebre una campanya popular massiva de suport per portar-lo a l’All Star. Ho van aconseguir, malgrat que la lliga el va traspassar a un equip de les lligues menors per evitar que el cas es repetís.
Scott va jugar i va anotar dos gols. L’autèntica estrella, aclamadíssim pel pavelló. Crits d’MVP que es va endur cap a casa. Una jornada, sens dubte, inesborrable. La gent s’ho va passar bé, l’espectacle va ser immens. No es tracta, senzillament, d’això?