Després de la sorprenent arribada d’un gran esdeveniment de bàdminton a Catalunya en el darrer tram de 2018, l’organització ha fet els deures i ha replicat la cita al lloc on s’ha de fer un forat del calendari de l’atapeït BWF. Barcelona ha d’esdevenir d’ara en endavant una de les primeres cites de la temporada del World Tour i el torneig viscut aquest mes de febrer reflecteix perfectament que la cita ja és capaç de congregar alguns dels millors jugadors del món delerosos de començar a sumar punts i a engreixar el seu palmarès.
Enguany la cita catalana comptava amb autèntiques estrelles d’aquest esport de raqueta que encara una temporada decisiva per definir els participants olímpics de Tòquio 2020. Hi havia força expectativa per veure en acció a Viktor Axelsen, el campió del món de 2017, bicampió d’Europa i medallista olímpic als Jocs de Rio. El danès s’ha erigit en el darrer lustre en l’alternativa més fiable al tradicional domini asiàtic en aquesta disciplina i òbviament partia com a cap de sèrie número 1 del torneig individual masculí.
Axelsen ha complert els pronòstics i s’ha endut el títol en un torneig marcat per la baixa a darrera hora del guanyador de 2018 (Rasmus Gemke) i que ha comptat amb una final danesa entre Axelsen i Anders Antonsen, un jove talent que havia debutat aquest curs guanyant un Super 500 a Indonèsia i que amb tot just dues proves es postula com una de les grans sorpreses de la temporada.
També hi ha hagut final entre jugadores daneses a l’individual femení amb victòria de la jove Mia Blichfeldt davant Line Kjaersfeldt. Lues dues jugadores europees van oferir un bon duel final després de superar a les semifinals les dues xineses que també aspiraven a endur-se el Super 300 barceloní. Malgrat formar part de la categoria més modesta del World Tour, la cita barcelonina ha repartit 150.000 dòlars en premis i té la missió d’esdevenir una prova de referència al Pavelló de la Vall d’Hebron.
Els asiàtics, dominadors dels dobles
Sense cap opció de brillar per als esportistes catalans (tots els jugadors convidats van dir adéu al torneig en primera ronda davant rivals molt més experimentats que ells), l’emoció del bàdminton es va viure per triplicat en els quadres de dobles, on les parelles favorites van ser incapaces de fer bons els pronòstics i es van viure diverses sorpreses. Al final, triomf del duo coreà format per Seo Seung-Jae i Chae Yoo-Jung al dobles mixt, de les també sud-coreanes Kim So-Yeong i Kong Hee-Yong al doble femení i dels taiwanesos Lee Yang i Wang Chi-Lin al masculí.
D’aquesta manera, tal com va passar a finals d’estiu amb la primera edició del BWF a Barcelona, cap jugador o jugadora ha estat capaç de vèncer dues proves diferents en el mateix torneig. Alguns esportistes, com Wang Chi-Lin o Seo Seung-Jae sí que han estat protagonistes de dues finals diferents del torneig català. 240 participants de 35 països diferents han omplert Barcelona de bàdminton de primer nivell internacional en una competició que la Federació Catalana de Bàdminton ha volgut apropar a les escoles de la capital facilitant l’accés de més de 1.500 alumnes al Pavelló de la Vall d’Hebron durant el torneig.