Amb la distància de marató popularitzada de forma massiva des de fa anys, un bon grapat d’esportistes han provat d’anar més enllà i provar reptes cada cop més difícils. Hi ha els que han decidit sumar més quilometratge, els que han provat de disputar-ne una en condicions extremes o els que han aprofundit en les curses d’ultradistància per etapes. Pocs reptes, però, tenen l’exigència (i el cost econòmic) del World Marathon Challenge, la prova que va néixer el 2015 i que és la suma de set maratons disputades en set dies consecutius en set continents diferents. Un repte pràcticament impossible en clau logística però que desenes d’atletes ja han demostrat poder portar a la pràctica desafiant el cansament acumulat en una setmana eterna.
Entre el 6 i el 12 de febrer el World Marathon Challenge ha celebrat la seva sisena edició amb un pressupost per corredor que ronda els 40.000 euros. Tots els corredors comparteixen les mateixes curses i trajectes i de fet es reuneixen per primer cop un parell de dies abans d’iniciar el repte. El camí que han seguit durant aquesta setmana de bojos els ha portat en primer lloc a l’Antàrtida, després a Sud-àfrica, tot seguit a Austràlia, als Emirats Àrabs Units, a Espanya, a Brasil i finalment, als EUA amb la darrera marató a Miami. Un ritme frenètic amb els vols com a millors aliats del descans de cadascun dels esportistes inscrits al repte.
La marató més dura, per les seves condicions, es disputa el primer dia, encara amb les cames fresques i el cap en bona forma. La cursa de l’Antàrtida és la que requereix més temps per als participants i alguns van superar les vuit hores per acabar-la amb la conseqüent manca de recuperació física per als dies següents.
Madsen, un triomf històric amb rècord inclòs
Enguany una trentena d’esportistes dels 42 inscrits totals han acabat les set maratons de forma consecutiva i tots ells han aconseguit una fita que difícilment oblidaran al llarg de la seva vida. La notícia, però, és l’excel·lent rendiment de les dones: per primera vegada la guanyadora del repte global és una dona i la segona més ràpida també ha competit en categoria femenina.
La danesa Kristina Schou Madsen és una esportista d’elit que ja fa anys que és protagonista de proeses indiscutibles. Guanyadora de la Desert Run (250 quilòmetres per etapes) o d’una altra gran cursa a la selva amazònica, va saltar a la fama el 2018 en aconseguir el rècord d’ascensió al Kilimanjaro. L’any passat va acabar el repte en segon lloc en categoria femenina i enguany havia anunciat l’objectiu de batre el rècord històric de les dones, situat en 3 hores i 28 minuts de mitjana per marató. Madsen no només ho ha aconseguit amb una excel·lent marca de 3:25:57 de mitjana, sinó que també ha guanyat la categoria absoluta del World Marathon Challenge amb una gran solvència.
La segona classificada del repte també ha sigut una dona, la nord-americana Jessica Jones, que més enllà de compartir nom amb l’heroïna de l’univers Marvel ha demostrat el seu talent amb un temps final de 3:33:18 de mitjana per completar cada marató. Una proesa per partida doble en una cita marcada per les històries humanes que hi ha al darrere de cada participant.