Amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir els residus en els espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura neix una prova no competitiva que vol fer créixer el compromís dels esportistes en la cura del medi ambient i promoure activitats esportives solidàries i sostenibles. L’Ultra Clean Marathon arriba per sacsejar consciències des de l’esport.
Amb set jornades consecutives de màxima intensitat esportiva l’Ultra Clean Marathon recorrerà diferents zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya amb Albert Bosch i Nicole Ribera com a ambaixadors del projecte i preparats per completar les set etapes corrents. 42 km per dia en un repte ambiental i esportiu que vol acompanyar la cursa amb la recollida de residus abandonats arreu del territori. Aquells que no es vegin en cor d’afrontar una distància tan exigent com la marató també podran participar del repte a títol individual o col·lectiu recorrent distàncies de 10, 5 o fins a 1 quilòmetre, una porta oberta a les famílies que vulguin potenciar l’esport compromès amb la preservació dels espais naturals del nostre país. Per fer-ho només caldrà signar el manifest de compromís amb la natura.
Organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat, la prova començarà aquest diumenge a Sant Feliu de Guíxols i acabarà a la platja del Somorrostro barceloní. Una doble mirada al mar per denunciar, també, que el 70% dels residus marítims són d’origen terrestre i que comptarà amb un primer relleu simbòlic del nedador d’aigües obertes Miquel Sunyer i una recollida final de residus a l’Espigó del Gas subaqùatica i en superfície.
Cadascuna de les etapes comptarà amb 25 accions de neteja que assumiran associacions, escoles, administracions i empreses de cada territori en diferents trams de l’etapa. Es donaran premis a qui hagi recollit més brossa, però també qui hagi localitzat el residu més perillós per a la natura i el residu més curiós. Una manera de potenciar la participació en el repte i de viure’l en comunitat.
Les etapes
El recorregut travessarà les diferents demarcacions de Catalunya i comptarà amb un motiu específic de neteja:
13 de maig: Sant Feliu de Guíxols – Girona, dedicada a la flora i les espècies exòtiques.
14 de maig: Ripoll – Vic, dedicada als rius i als cursos fluvials
15 de maig: Gerri de la Sal – Tremp, dedicada als boscos de muntanya.
16 de maig: Alfés – Lleida, dedicada als àmbits estèpics.
17 de maig: Muntanya de Montserrat, dedicada a la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis.
18 de maig: Delta de l’Ebre – L’Ametlla de Mar, dedicada a les llacunes litorals.
19 de maig: Sant Cugat del Vallès i Barcelona, dedicada a les deixalles marines, el mar i a la biodiversitat del fons marí.