Ana Fidelia fabrica ajuda a la fabricació de material preventiu

La cursa més recent d’Ana Fidelia

3 minuts de lectura
Una trucada per felicitar-la pel seu aniversari el 23 de març em va regalar la seva història, la curs més recent que ha protagonitzat i en què ha tornat a sortir guanyadora. No ha estat en 400 ni 800 metres. Tampoc ha batut cap rècord ni pujat al podi. Ana Fidelia Quirós s’ha avançat a la COVID-19 i l’ha vençut, primer a Itàlia, després a Espanya i finalment a Cuba.

“Estava passant uns dies amb el meu marit a Torí, Itàlia, quan van començar a arribar les notícies del coronavirus a la Xina. Per descomptat, ràpidament vaig prendre les meves mesures i vaig decidir avançar la tornada a Cuba, tot i que abans havia de passar per Espanya, a veure unes amistats que m’havien convidat des de fa anys”.

“I resulta que a l’arribar el 23 de febrer a Madrid també van començar a aparèixer els primers casos allà i es va destapar la pandèmia a Llombardia. Vaig estar amb prou feines tres dies amb ells i el 27 de febrer ja estava entrant per l’aeroport José Martí”, explica Ana com si es tractés de la seva millor tàctica de carrera: ella davant i el coronavirus darrere.

“El meu marit segueix a Itàlia i sap que no poden sortir, que no hi ha una ànima als carrers. Les amistats m’escriuen i diuen que és un caos, que hi ha molta por. Pot sortir un cop al dia un membre de la família a buscar aliments o medicaments. Només deixen entrar cinc o sis persones als mercats i mantenen la distància d’un metre.

Evitar el col·lpase del sistema sanitari

“Com veus, són mesures extremes, però semblants a les que estem instrumentant aquí ara. Els cubans no ens podem confiar. Tenim un sistema de salut bo, i ningú com jo pot donar fe d’això, però no podem permetre que col·lapsi el sistema, és a dir, que els hospitals no donin l’abast per atendre els casos, tal com està passant en molts països “, reflexiona.

Li insisteixo llavors en conèixer com ha passat aquesta etapa després de la seva arribada i especialment el seu aniversari. La coneguda Tempesta del Carib obre de nou les seves turbines i sembla prendre la davantera de la cursa, darrere de la meta final.

L’esport, a primera hora

“No havien parlat aquí encara de la quarantena ni de l’aïllament, però m’ho vaig autoimposar perquè sabia que tocava. Corro des de llavors més d’hora, quan amb prou feines hi ha gent als carrers i així evito el contacte. A més, vaig deixar d’anar a al gimnàs abans que els tanquessin. Faig ara més exercicis a casa al costat dels meus fills, als qui tampoc deixo sortir”.

“El que entra aquí s’ha de rentar les mans i utilitzar gel desinfectant. El 23 els vaig dir a tots els meus amics que ningú vingués a veure’m. Vaig estar contestant el telèfon i responent per les xarxes socials els missatges que em van enviar. Em vaig prendre’m una ampolleta de vi amb les meves filles i la meva família. I vols que et digui alguna cosa? Em vaig sentir més acompanyada així que en altres ocasions “.

Per descomptat, no vam voler passar per alt les seves impressions de la necessària disciplina a hores d’ara per part de la població, així com la funció de la cita olímpica de Tòquio.

La importància de fer cas al confinament

“Em preocupen les cues. Les persones han de ser conscients del perill. Si es contagia un, la família està en risc. No n’hi ha prou només amb comptar amb hospitals, doctors i medicaments. La gent ha d’entendre que és moment d’estar a casa. Tot no se li pot deixar a la policia, encara que ells tenen un deure de complir”.

“Com a part de el projecte comunitari en el qual estic faig mascaretes per a la meva família i estic regalant-ne a la gent de barri i amistats que me n’han demanat. És la meva petita aportació”.

“Ajornar els Jocs Olímpics és el millor. Es veia a venir perquè ningú sap quant durarà això; hi ha ja més de 170 països amb la malaltia i apareixen més casos. Els atletes no estan preparats al nivell que es requereix per anar als Jocs i quedaven moltes classificacions pendents”.

“Nosaltres vam fer també el correcte. Els esportistes estaran amb les seves famílies en aquest moment i s’evitaran despeses innecessàries a les escoles. Quan es restableixi tot doncs llavors es reincorporaran i caldrà redissenyar la preparació, perquè ara tot ha canviat “.

La cursa més recent d’Ana Fidelia torna a ser notícia. Triomfa, venç i amb ella ens convida a triomfar i vèncer els cubans.