Kenenisa Bekele fa honor al seu nom (un cop més)

2 minuts de lectura
En l’atletisme, com passa en altres esports, no és fàcil determinar quina és la millor estrella que s’ha vist en acció. En el cas de curses de pista de llarga distància, venen al cap noms com Haile Gebrselassie, Hicham El Guerrouj, Mo Farah… i Kenenisa Bekele, que per marques està al capdavant de tot.

Seves són, encara, les actuals plusmarques de 5.000 i 10.000 metres en pista. A Hengelo, el 2004, va instaurar la dels 5.000 amb 12’37”; i a Brussel·les, el 2005, va fer el mateix amb uns 10.000 metres que va completar en 26’ 17”. I ahir va estar molt a prop de repetir el guió amb els mítics 42.195 metres de la marató.

Berlín, capital dels rècords

Va ser ahir en la 46a edició de la Marató de Berlín. On, sinó, a la ciutat on s’han firmat vuit de les darreres deu millors marques mundials de la distància. Allà Bekele hi tenia la seva millor marca fins al moment, amb 2h 03’ 03”, del 2016. I ahir va esmicolar el seu registre amb una actuació gairebé perfecte.

De fet, qualsevol la podria considerar excel·lent, fins i tot de matrícula d’honor tot i no superar el preuat rècord del món per dos escassos segons. Amb 2h 01’ 41”, va fregar el rècord actual, en mans del també immens Eliud Kipchoge, realitzat a Berlín ara fa un any.

Per a la majoria seria de matrícula d’honor, dèiem, però no per a Bekele. “No sóc un home afortunat. Està molt bé això de millorar la meva marca personal, però crec que encara puc amb el rècord. No deixaré de lluitar-lo. Aquest resultat em motiva per al futur”. L’etíop va comentar, també, el retard patit en la seva preparació a causa d’una lesió, que el va fer arrencar els entrenaments més tard del previst.

Les imatges emocionants de Berlín contrasten amb les histriòniques de Doha, on la marató femenina del Mundial va ser un repte de supervivència

Una marca, 2h 01’ 41”, que podrien donar per extenses anàlisis i que aporten moltes dades. Per exemple, que Bekele va arribar al km 40 amb millor temps que Kipchoge quan aquest últim va fer el rècord. Ara bé, el kenià va ser 4 segons més ràpid que l’etíop en completar els últims 2.195 metres fins a la Porta de Brandenburg.  Un capítol més del llegendari duel entre Kènia i Etiòpia en el món de l’atletisme. Moments per a la història que Bekele, amb 37 anys i mil i una batalles a l’esquena (especialment a les cames) vol seguir protagonitzant.

Un xoc d’imatges

Per cert, un fort contrast per acabar. Les magnífiques estampes que ens deixa la marató de Berlín, amb increïbles registres dels tres primers classificats i un dia esplèndid per córrer (només cal veure l’abrigat públic que omplia els carrers) xoquen amb les viscudes a la marató femenina, el passat divendres a la nit.
Temperatures surrealistes per córrer una marató, atletes al límit, servei mèdic desbordat i una cursa de pura supervivència amb carrers buits. Tot al contrari de Berlín. La vencedora a la capital alemanya, l’etíop Ashete Bekere, va firmar 2h 20’ 14”. La campiona del món a Doha, la keniana Ruth Chepngetich, va fer 2h 32’ 43”.

Un escenari histriònic, el de Doha, on per cert la catalana Marta Galimany s’hi va saber adaptar a la perfecció i va acabar 16º amb un registre de 2h 47’ 45”. Chapeau.