Catalunya brilla als estatals d’atletisme en pista coberta

3 minuts de lectura

Salamanca ha acollit la cita més rellevant de la temporada estatal de pista coberta. Quan falten 15 dies per a la disputa dels europeus de Belgrad els atletes de casa nostra han mostrat un excel·lent nivell de forma amb unes quantes actuacions sonades i un nou empat tècnic al medaller entre el FCB i el Playas de Castellón. L’atletisme català ha brillat aquest cap de setmana, amb cinc medalles d’or per a atletes joves i d’altres que ja estan plenament consolidats.

Dos triplets masculins

La primera final del campionat ja va mostrar el camí a seguir a la resta d’atletes. Era la prova del salt de perxa masculí i Igor Bychkov (5.35) va aconseguir endur-se un duel que comença a ser clàssic contra Dídac Salas. El tercer del podi va ser el vallesà Eloi Guimerà. Un primer triplet en clau catalana en què, això sí, tots els saltadors van quedar-se força lluny de l’exigent mínima europea d’enguany (5.78).

16722855_1550616208283941_6241491546730917613_o
El podi de la perxa, amb Dídac Salas, Igor Bychkov i Eloi Guimerà / Fotografia: Atletisme Castelló

Aquest diumenge, en una de les darreres proves del campionat, el cercle s’ha tancat amb un altre podi exclusivament català als 1.500 llisos. L’atleta de Gavà Marc Alcalà ha tornat a demostrar que és el més fiable en aquesta distància enduent-se el triomf en una prova molt lenta per davant d’Adel Mechaal i de l’ebrenc Llorenç Sales després d’una darrera volta espectacular. Tots tres disposen de marca mínima per anar a Belgrad, encara que en el cas de Mechal, el registre el té als 3.000 metres. En aquesta prova el palamosí ha aconseguit revalidar el títol estatal obtingut la temporada passada i s’ha confirmat, de nou, com la gran referència de les proves de resistència.

Dues victòries femenines i una altra actuació estel·lar

Entre els dos triplets, alguna victòria cantada, com la d’Esther Guerrero als 800 llisos amb un crono “discret”, i el contundent triomf de Cristina Lara als 60 metres llisos, amb un temps de 7.36, la seva millor marca personal de sempre i un registre que l’hauria de portar cap als europeus de Sèrbia si no hi ha cap imprevist tot i la seva joventut (21 anys).

L’altre gran nom del campionat ha estat el de Jaël Bestué. La destacàvem fa un parell de setmanes després d’assolir un nou rècord estatal però no esperàvem que la progressió fos tan bèstia. En una sola cursa ha destrossat el rècord juvenil i júnior dels 200 metres llisos amb un temps de 24.01. Per si fos poc, la de Sant Cugat s’ha penjat la medalla de plata absoluta tot i córrer a la final “B”. Bestué és, sens dubte, la gran sensació de la temporada de pista coberta per les marques i per l’enorme potencial que ja ha començat a mostrar al més alt nivell.

També  ha batut un rècord la velocista Carmen Sánchez. En aquest cas, el millor registre històric de Catalunya als 400 llisos. Sánchez l’ha deixat en 54.22 i s’ha penjat la medalla de bronze en aquesta prova. Meritxell Benito (3a al salt de perxa) i Arnau Erta (2a plaça als 60 tanques) també han pujat al podi.

Els atletes valencians es pengen tres ors

El País Valencià també ha ofert molt bones prestacions a Salamanca. I ho han fet, especialment, en categoria masculina. Pablo Torrijos ha tornat a confirmar el seu domini en el triple salt guanyant l’or per davant d’un altre saltador de l’Atletisme Castelló, José Emilio Bellido. En salt d’alçada, Miguel Ángel Sancho ha aconseguit el títol en imposar-se en un altre duel habitual davant de Simón Siverio.

La gran alegria del cap de setmana ha arribat des del salt de llargada. Allà Eusebio Cáceres ha recuperat la seva millor versió i ha fregat la barrera dels 8 metres (7.98). Medalla d’or i marca mínima per als europeus. Serà una gran oportunitat per a veure el retorn d’un dels millors saltadors històrics de casa nostra a l’escenari internacional.

https://www.youtube.com/watch?v=fNV4IJdXbb8

En aquesta prova Jean Marie Otuku (FCB) s’ha penjat la plata i un altre atleta del País Valencià, Fernando Ramos, ha assolit el bronze.

Els salts són territori valencià i Maria del Mar Jover ho ha refrendat amb la plata en llargada i Cristina Ferrando amb el bronze en alçada. Altres atletes com Alejandro Noguera (llançament de pes), Daniel Andújar (800 llisos), Daniel Cerdán (200 llisos) o el velocista de Gandia Luis Salort (60 tanques) també han pujat al podi.

I un darrer apunt, una mirada cap a Mallorca. Allà tenen una velocista d’or que no falla mai. Caridad Jérez s’ha imposat amb molta comoditat (8.11) als 60 metres tanques.