En els darrers dos anys la mitja marató de València s’ha consagrat definitivament a l’escena internacional com la més ràpida del món. El 2017 Joyciline Jepkosgei va batre el rècord del món en categoria femenina amb un temps d’1:04:51, rebaixant la seva pròpia plusmarca aconseguida pocs mesos abans a Praga. L’any passat Netsanet Gudeta també va assolir la millor marca del món a València en una cursa sense presència de corredors homes (1:06:11) i fa uns mesos Abraham Kiptum també va convertir-se en el corredor masculí més ràpid de la història a la capital del País Valencià amb un temps de 58:18.
Òbviament, València proclama als quatre vents que compta amb la mitja marató més ràpida del món i els resultats l’avalen sense fissures. Un circuit ben dissenyat que, a més, té l’encert de comptar amb una àmplia participació popular al costat de les grans estrelles del fons atlètic. Tot i que les dues marques són excepcionals és probable que no siguin rècords vigents a mig termini atès que vivim l’edat d’or de l’atletisme de resistència a l’aire lliure amb una progressió enorme de les marques tant a la mitja marató però també en la marató o en els 10 quilòmetres.
Una de les esportistes que té entre cella i cella el rècord del món de mitja marató és la jove Roza Dereje Bekele, l’etíop de 21 anys que acaba d’anunciar que intentarà convertir-se en la dona més ràpida de la història als 21 quilòmetres el proper 10 de febrer. Dereje ha triat Barcelona com a recorregut on intentar el rècord. I de ben segur que la tria no l’ha fet a la babalà: la cursa catalana va viure fa cinc anys el seu moment de glòria internacional quan la keniana Florence Kiplagat va aconseguir el rècord del món rebaixant en més de mig minut l’anterior plusmarca. De fet, Kiplagat va tornar a batre el rècord a Barcelona l’any següent (1:05:09) i va confirmar que el traçat barceloní era rapidíssim.
Roza Dereje, un talent desbordant
L’anunci de Dereje gaudeix de credibilitat malgrat comptar amb una millor marca relativament allunyada encara del rècord (1:07:00). Hi ha dos factors claus que avalen el repte: la seva joventut en constant progressió i el seu fenomenal registre en marató de fa tot just un any a Dubai: 2:19:17. De fet, quan tenia només 19 anys va guanyar dues maratons de rellevància internacional en un mateix mes i tot indica que és la candidata més ferma a batre en la propera dècada el rècord estratosfèric de Paula Radcliffe vigent des de 2003 (2:15:25).
Dereje, doncs, és una corredora que pot marcar una època en les curses atlètiques i d’entrada ha regalat a Barcelona rellevància mediàtica: “L’he escollit perquè és una de les carreres més ràpides del món i compta amb una excel·lent organització”. Recuperarà la capital catalana la plusmarca mundial de la mitja marató? Mantindrà València el lideratge internacional assolit en les dues darreres temporades? El duel està servit i Dereje és la peça que pot capgirar la situació el proper diumenge 10 de febrer, el dia en què Barcelona podria batre el seu rècord històric de participants i superar els 18.000 corredors.