Natalia Subrtova, l’altra cara d’un palmarès històric Henrieta Farkasova continua acumulant ors al campionat del món d'esquí alpí paralímpic

Henrieta Farkasova és una de les grans llegendes de l’esquí alpí paralímpic del segle XXI. En plena forma, continua batent rècords al campionat del món d’Eslovènia.

El palmarès de Natalia Subrtova és un dels més brillants del món de l’esport però el seu nom passa desapercebut pràcticament a tot arreu. Si ja costa que l’èxit de Henrieta Farkasova tingui el reconeixement que es mereix pel simple fet de competir en una disciplina paralímpica, el de la seva companya té un doble mur a superar: puja als podis, rep les medalles, però sempre com a acompanyant i mai com a primera protagonista.

La professió de Subrtova és compartida per molts altres esportistes: guia d’una atleta amb discapacitat visual. La seva funció és absolutament clau en una disciplina com l’esquí alpí, en què no només ha de guiar el camí de Farkasova sinó que ho ha de fer a una elevada velocitat atès el nivell esportiu d’elit de la seva compatriota. La història de Subrtova, doncs, és una entre tantes de l’esport que avui hem volgut conèixer atès que la voracitat competitiva és infal·lible i la pluja d’ors d’aquest duo eslovac no para de créixer.

Kranjska Gora acull des de fa uns dies el mundial d’esquí alpí paralímpic, la cita més important de la temporada per a tots els participants inscrits a les proves. En els primers dies de competició Henrieta Farkasova i Natalia Subrtova ja s’han penjat dues medalles d’or al coll i ja n’acumulen nou en la història dels mundials (les tres primeres, per cert, a La Molina). També són nou els ors que han guanyat fins ara en la seva triple participació als Jocs Paralímpics. Quatre d’elles van arribar fa menys d’un any a Pyeongchang, on van aconseguir també una plata a l’eslàlom en una cursa en què un duo britànic va prendre’ls l’opció de passar a la història amb els cinc ors en totes les disciplines de l’esquí alpí en uns mateixos Jocs.

Un any després el duo eslovac ha guanyat l’eslàlom per davant les britàniques i encarrilen el que pot ser un mundial perfecte a Eslovènia. Això sí: la medalla d’or va tenir en les australianes Melissa Perrine i Bobbi Kelly unes grans aspirants fins a cometre una errada perfectament recollida en el vídeo del més destacat de la jornada:

Natalia Subrtova, doncs, acumula ja 18 ors al màxim nivell internacional exercint la feina de guia visual per a Farkasova després d’haver tingut un paper discret entre el 2004 i el 2006 en competicions internacionals de segona fila i sense resultats massa destacats. Sense opcions de competir al circuit de la copa del món o a uns Jocs Olímpics, ha trobat la manera de brillar a l’elit de l’esport mundial des d’un segon pla reconfortant: “Ajudar-la a aconseguir les victòries em satisfà i em fa plenament feliç. Esquiar plegades és molt divertit i l’èxit és compartit“.

Objectiu: cinc de cinc

Queden tres proves més per disputar-se al campionat del món i aquest duo que tot just fa deu anys que va començar a treballar en equip té a l’abast la fita que els va quedar pendent l’any passat a Pyeongchang: proclamar-se campiones del món en totes les disciplines en un sol campionat.

Campanya en marxa a Verkami!

Ajuda’ns a fer possible la Guia dels Jocs de Tòquio