William Trubridge: a per un nou rècord d’apnea

Aquell joc tant de nens de “a veure qui aguanta més temps la respiració dins de l’aigua” se li donava molt bé a William Trubridge. De fet, actualment té el rècord del món d’aquesta modalitat, podent aguantar fins a set minuts i vint-i-nou segons sota l’aigua, gairebé l’equivalent a un quart d’un partit de bàsquet. Però Trubridge no només és conegut per això, sinó també perquè és el millor feediver del món. Des del 2007 ha batut tots els rècords possibles i ara es prepara per intentar fer història de nou.

El proper 21 de juliol Trubridge intentarà batre el seu propi de rècord de 101m, vigent des del 2010 al Dean’s Blue Hole. Aquest indret de les illes Bahames és el forat blau més profund del món i que amb 202 metres és un dels preferits de Trubridge. S’hi va submergir per primera vegada al 2005, i es va convertir així en la primera persona que hi feia busseig lliure.

blue hole 2016- Daan Verhoeven

Trubridge, que poseeix quinze records mundials en diferents modalitats d’apnea ho intentarà aquesta vegada de la forma més purista que existeix: en un sol descens, sense utilitzar aletes ni corda. Aquesta corda, que és utilitzada pels bussejadors per impulsar-se i també com una mesura de seguretat, només la farà servir per subjectar-s’hi en el moment que s’aturi i per començar l’ascens a la superficie.

Aquesta forma de busseig lliure és la més complicada, per l’esforç físic que requereix nadar sense cap tipus d’assistència. El més difícil, però, no és l’esforç físic, sinó la pressió que els pulomons i el cervell han d’aguantar. Arriba un moment que el cos es col·lapsa; la calor corporal disminueix i pot entorpir la visió. Per això, en apnea, la preparació mental és essencial. En algunes ocasions, quan els bussejadors emergeixen a la superficie sofreixen un col·lapse, i poden perdre momentàneament la consciència. Per això, un equip de suport és sempre al seu voltant, per assegurar que el bussejador es troba en bones condicions.

william-trubridge-freediving-records-timeline

Aquesta serà la segona vegada que Trubridge intenta batre el seu propi rècord, després d’una prova fallida el 2014. A més d’aquest, fa uns mesos ja va aconseguir un altre rècord mundial – i ja en són 16. Va ser en el marc de la Vertical Blue, una competició anual de busseig lliure que reuneix a les Bahamas als millors especialistes del món. Allà, va aconseguir baixar fins als 122 metres de profunditat en un descens de quatre minuts i 24 segons. En aquest cas sí que es va subjectar de la corda, tot i que no va utilitzar aletes ni cap altre tipus de suport.

Trubrdige té una connexió especial amb el mar. De petit, va passar més de deu anys vivint en un vaixell. L’aigua va ser els seu terreny de joc, i on va començar a practicar l’apnea. Actualment viu a les illes Bahames, on dirigeix una escola de buseig i la competició Vertcial Blue. El documental “Breathe” recull la vida de Trubridge i la seva excepcional carrera:

L’intent de rècord de Trubridge del proper 21 de juliol serà retrasnmès per la televisió americana TV One a partir de les 7h40 hora local.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!