El primer descens de la història del K2 amb esquís

2 minuts de lectura
Baixar esquiant la segona muntanya més alta del món. Un projecte impossible que ja és una realitat.

El K2 ha viscut un cap de setmana especialment prolífic. En clau catalana Sergi Mingote ha fet el cim amb un rècord inesperat, però la finestra de bon temps de la mítica muntanya fronterera entre la Xina i el Pakistan ha comptat amb 30 ascensions més completades amb èxit. Una d’elles ha estat la del polonès Andrzej Bargiel. Amb 30 anys s’acaba de convertir en la primera persona de la històrica que baixa el K2 dalt dels esquís des del cim (8.611 metres), per a molts el més perillós de les grans muntanyes de l’Himàlaia.

Actualitzem article amb noves imatges:

Arribat al Karakorum a mitjans de juny, i aclimatat en alçada a la falda del Gasherbrum II, l’expedició de Bargiel va enfilar-se al Camp 2 del K2 el 19 de juliol, el mateix dia que Mingote anunciava que es desplaçava des del Broad Peak cap allà per fer el cim. Com ell faria un dia més tard, el polonès també va atacar el cim amb èxit sense oxigen suplementari. Va ser llavors quan es va calçar els esquís que havia carregat durant l’ascensió i va atacar el descens per la via Cesen. Va trigar aproximadament 8 hores en arribar al camp base després d’haver-se vist obligat a aturar-se al Camp 4 per la presència de núvols que impedien disposar d’una bona visibilitat esquiant. Un descens vertiginós de 3.600 metres de desnivell.

No cal dir que altres alpinistes ja havien intentat dur a terme la proesa de Bargiel amb anterioritat. L’italià Edmund Joyeusaz va esquiar al llindar dels 7.000 metres i el seu compatriota Hans Kammerlander va ser capaç d’esquiar 400 metres per sota el cim el 2001. En alguns casos el resultat ha estat tràgic, com el del transalpí Michele Fait (mort el 2009) o el del suec Fredrik Ericsson, que va morir un any després després d’haver participat en l’intent de Fait. El mateix alpinista polonès que ara celebra aquesta fita ja ho va intentar el 2016, on les altes temperatures i les condicions perilloses del cim el van obligar a renunciar, i ja compta amb altres ascensions i descensos amb esquís a l’Himàlaia com al Manaslu (2015).

“He treballat per fer el descens des del cim del K2 directament fins al camp base. És una baixada molt tècnica i estic molt content que hagi sortit bé, perquè era el segon cop que venia aquí i estic molt satisfet de no haver de tornar per fer un nou intent”

Un rècord tecnològic

L’expedició polonesa estava formada per quatre persones més que s’han encarregat de donar tot el suport possible a Andrzej Bargiel. El seu germà Bartlomiej, de fet, ha estat capaç de conduir un dron a un nou rècord d’altitud, superant la barrera dels 8.500 metres amb l’objectiu d’enregistrar el descens. Aquest èxit tecnològic també és la clau de volta de la repercussió de la gesta de Bargiel, que l’estiu passat ja va publicar diversos vídeos de la seva estada al K2 que són senzillament espectaculars.