Antoni Sors, el pioner de l’alpinisme català

El 1985 tres catalans van trepitjar per primera vegada els mítics 8.848 metres d’altitud de l’Everest, el sostre del món. Eren Carles Vallès, Òscar Cadiach i el recordat Antoni Sors. Alguna expedició formada per catalans havia fet temptativa d’ascendir al sostre mundial, entre ells el mateix Sors que, nascut a Sant Vicenç de Montalt i establert a Mataró, va ser l’alma mater d’una expedició finançada per la Caixa de Barcelona i organitzada per l’Agrupació Científico-Excursionista de la capital del Maresme.

Everest, 1985 - Primera expedició catalana reeixida al cim del món.

Everest, 1985 – Primera expedició catalana reeixida al cim del món.

Les imatges dels tres integrants catalans de l’expedició a dalt de l’Everest van fer la volta al país i especialment recordada és la del propi Sors que, en una allau fatal, va perdre la vida dos anys després quan intentava el cim del Lhotse Shar, a la mateixa Himalaia.

Des del seu traspàs, Sors és recordat tant a Mataró on compta amb una plaça dedicada i una escultura pública al Parc Central amb el perfil de l’Everest com al seu Sant Vicenç natal on fins i tot hi ha un gegant dedicat a la seva figura.

Us compartim un fragment del programa Divendres on el van recordar.

La Fosbury ens cooperativitzem.

Fes-te sòcia!