Antoni Sors, el pioner de l’alpinisme català

1 minut de lectura

El 1985 tres catalans van trepitjar per primera vegada els mítics 8.848 metres d’altitud de l’Everest, el sostre del món. Eren Carles Vallès, Òscar Cadiach i el recordat Antoni Sors. Alguna expedició formada per catalans havia fet temptativa d’ascendir al sostre mundial, entre ells el mateix Sors que, nascut a Sant Vicenç de Montalt i establert a Mataró, va ser l’alma mater d’una expedició finançada per la Caixa de Barcelona i organitzada per l’Agrupació Científico-Excursionista de la capital del Maresme.

Everest, 1985 - Primera expedició catalana reeixida al cim del món.
Everest, 1985 – Primera expedició catalana reeixida al cim del món.

Les imatges dels tres integrants catalans de l’expedició a dalt de l’Everest van fer la volta al país i especialment recordada és la del propi Sors que, en una allau fatal, va perdre la vida dos anys després quan intentava el cim del Lhotse Shar, a la mateixa Himalaia.

Des del seu traspàs, Sors és recordat tant a Mataró on compta amb una plaça dedicada i una escultura pública al Parc Central amb el perfil de l’Everest com al seu Sant Vicenç natal on fins i tot hi ha un gegant dedicat a la seva figura.

Us compartim un fragment del programa Divendres on el van recordar.