Del 13 al 23 d’octubre les comarques gironines han acollit la II Setmana Catalana de l’Esport.
Després de viure deu dies intensos de competicions una primera conclusió de la II Setmana Catalana de l’Esport és que Catalunya necessitava una gran cita d’aquest calibre per fer reviscolar les seleccions catalanes i mostrar el talent existent de present i futur en tota mena de disciplines esportives. Recuperar un esdeveniment de 1935 i convertir-lo en una referència immediata per a l’esport català no era una tasca senzilla, però la sensació és que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Generalitat de Catalunya han fet diana i tenen entre mans una eina amb un potencial immens que necessàriament haurà de tenir continuïtat l’any 2023.
Més de 2.000 esportistes, 23 seus de competicions i exhibicions, més de 20 competicions diferents amb presència de les seleccions catalanes i una participació internacional notòria, amb centenars d’esportistes vinguts d’arreu d’Europa, d’Egipte i de Cuba. Els titulars dibuixen la importància d’un esdeveniment que ha sabut combinat l’esport d’elit amb l’esport de base, que ha fet gala del creixement que viu l’esport femení a Catalunya i que alhora ha tingut una porta oberta a l’esport inclusiu. Tot plegat, acompanyat per una capacitat organitzativa lloable i reblat amb un acte de cloenda reivindicatiu i més que satisfactori a Girona davant 400 persones.
Les seleccions catalanes, la punta de llança de la II Setmana Catalana de l’Esport
Tots els dies de competició de l’esdeveniment han comptat, com a mínim, amb una selecció catalana en acció. Les primeres de totes elles van ser els dos combinats absoluts d’hoquei sobre patins, que van protagonitzar quatre dies d’alt nivell esportiu a Olot amb la disputa de la primera edició de la GoldenCat. Catalunya va ser la campiona tant en categoria femenina com en la masculina davant seleccions que a partir d’aquesta setmana lluitaran per les medalles al campionat del món que es disputa a l’Argentina. Els dos equips van oferir un excel·lent nivell de joc en un Pavelló Municipal d’Esports que va arribar a aplegar més de 300 persones a les finals. Tot plegat, sense poder comptar amb cap dels jugadors catalans convocats per la selecció espanyola per al mundial.
Un altre gran moment s’ha viscut aquest dissabte amb el debut oficial de les seleccions catalanes absolutes de bàsquet 3×3 als exteriors de Fontajau, a Girona. Una jornada també d’alt nivell resolta per partida doble a favor de Letònia (vigent campiona olímpica masculina) en què Catalunya va sumar diversos triomfs de mèrit i un bronze en categoria femenina. Com a plat fort, sens dubte, també cal mencionar l’exhibició de trial celebrada a Ripoll amb la presència dels millors ciclistes del món. La vigent campiona mundial, Vera Barón, es va endur el triomf femení en una prova amb bronze per Laia Esquís. El català Eloi Palau també va aconseguir la tercera plaça en una cita amb un cartell digne de les millors copes del món.
La II Setmana Catalana de l’Esport ha comptat amb grans victòries per a les seleccions catalanes. En tennis de taula el combinat català va tornar a l’acció a Bàscara després de deu anys d’absència amb una doble victòria davant Portugal. Els lusitans també van perdre davant Catalunya en esquaix, en un torneig internacional celebrat a Banyoles. En futbol sala l’equip femení de Catalunya va superar Bèlgica en dos partits consecutius a Platja d’Aro com a darrer test abans de competir de forma oficial al mundial de Colòmbia d’aquest mes d’octubre i en Lluita Catalunya també va triomfar davant França en la modalitat de Sambo a Lloret de Mar.
També hi ha hagut molts altres resultats de mèrit, com el doble subcampionat assolit per Ona Ràfols i Marc Serrallonga a Tossa de Mar en curses d’orientació internacionals guanyades per l’austríaca Anna Nilsson i el noruec Ulrik Astrup, i amb presència al podi del medallista de bronze al darrer mundial d’esprint, el belga Yannick Michiels. En escacs la selecció catalana femenina va demostrar un bon nivell competitiu al quadrangular, derrotant el combinat internacional format, entre altres, per jugadores de Cuba i Geòrgia, però sense poder lluitar per la victòria final, i en pentatló modern Catalunya va plantar cara a Salt però va cedir davant la potència dels esportistes d’Egipte i de França presents a la cita. A més, en clau de ball internacional, les parelles catalanes van aconseguir un segon i un tercer lloc a les gales internacionals que en ambdós casos van comptar amb triomf per a Ucraïna.
Les seleccions catalanes també han participat en dards, handbol, caiac polo, hoquei sala, petanca, polo, billar i en quatre disciplines diferents d’esports per a persones sordes.. D’altra banda, hi ha hagut molts més esdeveniments amb la presència d’esportistes internacionals, com en pitch & putt, twirling o natació amb aletes.
L’esport, per a tothom
Un dels grans encerts d’aquesta II Setmana Catalana de l’Esport és que ha sabut trobar espais per a tothom, combinat cites d’alt nivell amb campionats de Catalunya, torneigs de clubs i jornades de formació. Els esports per a sords, per exemple, han aconseguit organitzar cites internacionals en escacs, pàdel, futbol sala i petanca, fet que ja és un èxit organitzatiu notable en disciplines en què sovint no és senzill tenir torneigs en què simultàniament hi participin seleccions com Sèrbia, República Txeca, França o la Gran Bretanya al costat de Catalunya.
A més, l’esport adaptat ha tingut diversos escenaris de protagonisme i lluïment. A Fontajau quatre clubs de la Federació ACELL per a persones amb discapacitat intel·lectual van jugar a les mateixes pistes i de forma simultània que el torneig internacional de bàsquet 3×3 en la mateixa disciplina, disposant de la mateixa visibilitat que ells, dels mateixos àrbitres, del mateix speaker o marcadors. És un encert indiscutible. A Platja d’Aro el campionat de ball esportiu va incloure la disciplina “diversity” al programa i també el ball en cadira de rodes, en un dels moments més bonics i celebrats de tot el cap de setmana. A Banyoles, l’esportista paralímpica Montse Alcoba va competir al Torneig Internacional Ciutat de Banyoles de piragüisme al mateix moment que la resta d’esportistes, amb categoria i trofeu propi, i rebent el mateix suport del públic congregat a l’estany.
Justament la cita banyolina també va combinar esport d’elit amb l’esport de base, amb desenes de piragüistes competint a la lliga Saul Craviotto. En curses d’orientació els joves talents de Catalunya van poder seguir totes les proves dels esportistes d’elit internacional durant quatre dies consecutius i competir al seu costat com a mínim en una de les proves programades. I en atletisme i tir amb arc, els actes organitzats van tenir l’objectiu de promocionar aquestes dues disciplines entre els nens i nenes de les escoles de Lloret de Mar, però comptant amb esportistes olímpiques com Esther Guerrero, Sara Gallego o Laura Redondo com a mestres i referents per reforçar aquest vincle permanent entre la base i l’elit.
Un punt de partida
La II Setmana Catalana de l’Esport ha esperat 87 anys després d’una primera edició històrica per renéixer i ara té la feina d’arrelar de nou en l’imaginari col·lectiu de país de forma massiva. Aquesta segona edició, que és la primera de la nova era, mereix ser un punt de partida cap a tot el que pot venir els anys següents: més seleccions en acció, més esports presents al programa, més impacte en clau de país. De moment, el balanç d’enguany és excel·lent.
Des de la Fosbury aquest diumenge hem posat en valor la cita viscuda aquest mes d’octubre i els antecedents històrics al programa BTV Esports de Betevé: