La Setmana Catalana de l’Esport reneix amb força 87 anys després

5 minuts de lectura

Del 13 al 23 d’octubre les seleccions catalanes seran protagonistes d’un esdeveniment que comptarà amb més d’una trentena d’esports al programa i la participació d’esportistes procedents de 22 països diferents.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Generalitat de Catalunya organitzen la segona edició de la Setmana Catalana de l’Esport, un esdeveniment arrelat a les comarques gironines que preveu la participació de més de 2.000 esportistes repartits en 23 localitats diferents. El segell d’identitat de la Setmana Catalana de l’Esport són les seleccions catalanes, que seran les grans protagonistes d’una festa d’abast internacional. Del 13 al 23 d’octubre centenars d’esportistes procedents d’altres països protagonitzaran competicions i exhibicions de tota mena, recuperant l’esperit de la primera edició de la Setmana Catalana de l’Esport.

De 1935 a 2022

L’any 1935, tot just dos anys després de la seva creació, la UFEC (llavors Unió Catalana de Federacions Esportives) va organitzar a Barcelona un programa de deu dies d’activitats en 20 disciplines esportives diferents. Els duels entre les seleccions catalanes i altres combinats vinguts de diversos punts d’Europa van ser l’ADN d’aquella 1a Setmana Catalana de l’Esport, que va tenir un enorme èxit de públic, especialment en els duels internacionals que comptaven amb la participació de Portugal, França o Suïssa.

La Setmana va omplir espais emblemàtics de la capital catalana com el desaparegut Gran Price, l’estadi de Montjuïc o el Port de Barcelona, on Anna Maria Martínez Sagi, referent indiscutible de l’esport català, va ser una de les vencedores del primer campionat de rem femení de la història del nostre país. L’esclat de la Guerra Civil l’any 1936, malauradament, va escapçar un projecte ambiciós.

Aquest mes d’octubre la Setmana Catalana de l’Esport viurà una nova edició amb el bagatge de 1935 ben present. El punt de partida és molt similar: fer visible la vitalitat, qualitat i diversitat de l’esport català a l’escena internacional. D’aquesta manera, a partir de dijous un munt de seleccions catalanes rebran la visita d’esportistes i combinats procedents d’arreu d’Europa i Egipte, amb partits, competicions i exhibicions de tota mena. La proposta és engrescadora per als amants de tot l’altre esport i compta amb una web de referència on podeu consultar un programa que compta amb prop de seixanta esdeveniments diferents.

Un esdveniment de gran potencial

Els organitzadors de la II Setmana Catalana de l’Esport confien plenament que aquest esdeveniment renascut arreli amb força i tingui continuïtat en els propers anys. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, reivindica que serà “un esdeveniment de projecció internacional únic” i afegeix que “Catalunya torna a l’escenari internacional per mostrar al món l’excel·lència dels seus esportistes, les seves instal·lacions esportives d’alt nivell i el seu prestigi federatiu a través de les seleccions catalanes“. Per a Vilagrà, l’aliança entre Govern i la UFEC, món local i federacions i clubs catalans és clau per empoderar l’esport català i potenciar-lo perquè ocupi un lloc central al país, amb projectes de present i futur.

Per la seva banda, el president de la UFEC, Gerard Esteva, ha explicat que “la II Setmana Catalana permetrà mostrar la riquesa i potencial de les federacions, així com l’impacte de les seleccions catalanes per promoure els valors de l’esport. Volem reivindicar l’esport com a territori d’entesa i d’orgull pel nostre país“, ha reblat.

Els grans atractius de la II Setmana Catalana de l’Esport

Si bé el programa esportiu és ampli i divers, hi ha algunes propostes especialment significatives que des de la Fosbury convidem a seguir amb especial atenció.

GoldenCat

L’hoquei sobre patins és l’esport escollit per donar el tret de sortida a la Setmana Catalana de l’Esport. La tria no és aleatòria, atès que la Federació Catalana de Patinatge organitza del 13 al 16 d’octubre a Olot la primera edició de la GoldenCat, un nou torneig internacional que comptarà amb la presència de les seleccions catalanes i de seleccions tan potents com Itàlia o França just abans de la disputa del mundial de l’Argentina.

Trial, amb els campions del món

La tarda del dissabte 22 d’octubre comptarà amb un cartell de luxe a Ripoll. Eloi Palau, Martí Riera i Laia Esquís seran les apostes de Catalunya per intentar endur-se una competició de trial que comptarà amb la presència de Vera Barón, la vigent campiona del món, així com l’alemanya Reichenbach, les franceses Vabre i Jouy i la sueca Andersson en categoria femenina, així com del triple campió mundial Vincent Hermance, els ex campions del món Dominik Oswald i Thomas Pechhacker, i l’espanyol Barón. Ciclisme d’alt voltatge.

Sis curses d’orientació en 4 dies

La Federació Catalana d’Orientació ha fet una aposta ambiciosa amb un programa propi que inclou sis curses en sis localitats diferents entre el 20 i el 23 d’octubre. Girona, Begur, Pals, l’Escala, Roses i Tossa de Mar seran l’escenari de curses en la modalitat d’esprint que comptaran amb la presència de corredors d’onze països diferents: Catalunya, Bèlgica, Irlanda, Itàlia, Polònia, Ucraïna, Suècia, Noruega, Regne Unit, Àustria i Portugal.

3×3 de bàsquet

La Federació Catalana de Bàsquet organitza una jornada tan promocional com competitiva el proper 22 d’octubre a Girona. L’acte estrella és un torneig internacional en la modalitat 3×3 amb la presència de seleccions convidades com Letònia, Alemanya, els Països Baixos i Andorra, però també cal destacar l’aposta conjunta amb la Federació ACELL pel bàsquet inclusiu amb un torneig matinal que arribarà després d’una exhibició infantil.

La cloenda, a Girona

L’acte de clausura de la II Setmana Catalana de l’Esport es viurà a l’Auditori Sala Cambra de Girona. A més d’actuacions musicals, hi haurà una desfilada de banderes amb representants de tots els països participants, discursos institucionals i l’entrega del Premi Pompeu Fabra, a una entitat que fomenti l’ús del català en l’àmbit esportiu; el Premi David Moner a una entitat estrangera que col·labori en la promoció de l’esport català; Premi Ramon Basiana a una entitat que promogui la internacionalització del seu esport, i el Premi Dolors Vives a una entitat que promogui la internacionalització de l’esport femení català.

A banda d’aquestes propostes destacades, cal remarcar que un munt d’esports oferiran duels internacionals entre la selecció catalana i altres combinats. Entre aquestes modalitats hi trobem el pentatló modern, el twirling, el horseball, l’hoquei sala, l’handbol, el futbol sala, el tennis de taula, els escacs, el billar, els esports per a persones sordes o la petanca. També formaran part del programa proves esportives plenament consolidades com el Trofeu Internacional ciutat de Banyoles de Piragüisme o la cursa de muntanya Trepitja Garrotxa. Si voleu consultar el programa complet, ho podeu fer aquí.

Esport+, mitjà oficial

Esport+, la plataforma digital de continguts esportius audiovisuals impulsada per la Fundació UFEC i les federacions esportives de Catalunya, serà el mitjà oficial de la II Setmana Catalana de l’Esport i emetrà en directe la majoria de competicions que es disputin als diferents pavellons de les comarques gironines. L’esdeveniment també compta amb la col·laboració de la Fosbury.