No és cap novetat que la NFL està interessada en exportar el seu lucratiu negoci més enllà del Estats Units i, des de sempre, que ha realitzat partits fora de les fronteres americanes per promocionar-se, el que actualment anomenen NFL International Series. El que ha anat variant, però, ha estat la importància dels partits en qüestió. És a dir que, fins al 2005 quan es va jugar el primer partit de la fase regular de la competició a l’Estadi Azteca de Mèxic (i aconseguint el rècord d’assistència fins al moment amb 103467 espectadors) enfrontant els Arizona Cardinals contra els San Francisco 49ers, amb victòria dels primers per 31 a 14, tots els partits que s’havien disputat fora dels Estats Units, i coneguts com a American Bowl, eren partits de pretemporada.
Dos d’ells, fins i tot, es van disputar a l’Estadi Olímpic de Barcelona, al 93 i 94, i que van enfrontar els San Francisco 49ers contra els Pittsburgh Steelers i els Los Angeles Raiders contra els Denver Broncos.
Després de la gran experiència a Mèxic, el comissionat de la competició, Roger Goodell va veure en els partits fora de les fronteres americanes, una gran oportunitat d’obrir mercat si els partits que exportaven tenien valor, és a dir, eren de fase regular i no exhibicions o partits de pretemporada. Així doncs, al 2007 començarien les NFL International Series actuals enfrontant el New York Giants contra els Miami Dolphins a Wembley (amb victòria pels de la Big Apple per 13-10).
Entremig, també cal esmentar les Bills Toronto Series, de 2008 a 2013, on degut a la proximitat geogràfica entre Buffalo i Toronto, els Bills van acordar jugar un partit per temporada al Rogers Centre de Toronto. Tot i que, finalment, l’acord es va suspendre el 2014 perquè les assistències a les últimes dues edicions no havien estat les desitjades.
Wembley i la NFL
A partir d’aquest moment, i fins l’actualitat, com a mínim un partit de la NFL s’ha disputat al Wembley Stadium, aconseguint grans assistències cada cop, amb espectacles programats i exhibicions vàries per fer una experiència completa al públic europeu.
El resultat és, i era, tan bo que, a partir de 2013 es passarien a jugar 2 partits a l’estadi londinenc, on en un dels partits, el local sempre serien els Jacksonville Jaguars (interessats en augmentar la seva projecció internacional). I així seguirà com a mínim fins al 2018.
El 2014 i el 2015 el nombre de partits va passar a tres, i el futur encara es preveu més prolífic per la internacionalització de la NFL. Goodell ha arribat recentment a un acord amb Wembley per ampliar la seva vinculació amb, com a mínim, 2 partits a l’any fins al 2020.
Paral·lelament, aquest estiu es va anunciar un acord entre la NFL i el Tottenham Hotspurs on, a partir de la finalització del nou estadi del club al 2018, s’hi disputaran un mínim de dos partits l’any fins al 2027.
I per si fos poc, fa ben pocs dies, la NFL va tancar un nou acord amb la Rugby Football Union per portar, entre 2016 i 2018, un mínim de tres partits, un per temporada, i un màxim de cinc al santuari de l’esport de l’oval, el Twickenham Stadium a Londres, seu de la selecció anglesa de rugbi i on s’han disputat les dues finals del Mundial de rugbi disputades a Anglaterra.
En definitiva, que fins al 2016 i 2017, com a mínim gaudirem de 3 partits de la competició americana a Londres i, a partir del 2018, el número mínim de partits augmentarà a 5. Queda clar que cada cop se’ns acaben més les excuses als apassionats del football per fer una excursió a Londres i viure l’experiència d’un partit de la NFL en primera persona.