Mor Josep Milà, referent antifranquista a la muntanya

2 minuts de lectura
Aquest dijous ha mort als 98 anys Josep Milà i Atzet, un dels grans referents de l’alpinisme i excursionisme català més compromès.

Nascut el 21 de desembre de 1921 a Vilafranca del Penedès, Josep Milà ha sigut una persona compromesa amb el seu poble i el seu país i un gran enamorat de la muntanya. Durant la guerra civil, en edat adolescent, es va allistar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti destinada al Pirineu lleidatà. Aquest vincle amb la muntanya va quedar gravat a la seva pell i malgrat patir repressió després del conflicte bèl·lic amb estada inclosa al camp de Vernet d’Arièja, va començar a fer ascensions als anys 40 als cims més emblemàtics dels Pirineus.

L’any 1944 va ser un dels socis fundadors de la Joventut Excursionista Vilafranquina i l’any 1949 va ser apallissat i detingut després d’haver repartit targetes amb la senyera i estrofes dels segadors en diversos cims catalans. La Federació espanyola el va expulsar a perpetuïtat per aquest fet i malgrat no poder disposar de llicències ni permisos per fer muntanyisme fora de l’estat espanyol, Milà va continuar fent expedicions, si calia des de la clandestinitat, i a principis dels anys 60 va aconseguir fer el cim al Mont Blanc o al Mont Cerví. El seu compromís amb la muntanya i contra el franquisme va ser inspirador i va ser un gran referent per als joves penedesencs que es van iniciar a la pràctica del muntanyisme a partir dels anys 50 i 60.

Entre les seves fites més especials cal destacar l’ascensió al Kilimanjaro assolida amb èxit l’any 1991, ja amb 70 anys, o les sis ascensions completades al Mont Blanc. Al llarg de la seva vida Milà va combinar l’activitat de pagès amb múltiples viatges arreu del món amb experiència en muntanyes de més de 150 països diferents i aconseguint la proesa de fer el cim més alt de tots els països del continent europeu.

Entre els reconeixements rebuts, Milà va rebre el 1989 la medalla Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, l’insígnia d’or de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya el 2003 i la medalla de la vila per part de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès el 2008. L’any 2004 la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada va restablir-li la llicència federativa liquidada el 1949 com a acte de desgreuge.

El documental que cal veure

En els darrers anys un documental dirigit per Fèlix Cortés i produït per Nebraska Produccions que va comptar amb una campana de micromecenatge d’èxit ha posat en valor la seva trajectòria esportiva i vital. Si fa uns dies des de La Fosbury el recomanàvem dins el recull de documentals d’esport de muntanya que cal veure durant el confinament, avui us convidem més que mai a visionar “Milà, resistència a la muntanya” i a conèixer a fons un dels grans referents del muntanyisme català durant la postguerra.

Anteriorment Francesc Roma havia publicat el llibre “Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra”, editat per Cossetània, i en què es fa un repàs biogràfic per la trajectòria excursionista de Josep Milà a partir de converses amb ell.