La berguedana Clàudia Sabata | Gerard Cordeiro/FEEC

Clàudia Sabata i Ivan Camps, guita grossa i guita xica

2 minuts de lectura
D’aquest dimecres a diumenge, Berga embogirà. El municipi entra en la màgia única de la Patum, les seves festes de Corpus, Patrimoni de la Humanitat i peregrinació passional de tots els patumaires repartits per la comarca, la diàspora de bergadans arreu i tot el país. Coincidint amb els dies en què el poble estarà en boca de tothom, aprofitem per parar l’orella i contraposar-hi la realitat esportiva: quins són els millors esportistes de Berga?

El titular de la peça mereix aclariment. Les dues guites, la grossa i la petita –també coneguda com a boja– són dos dels elements més antics i singulars de la celebració de la Patum. Venen a ser mulasses amb coll de girafa que recorren impunement la Plaça de Sant Pere o els carrers del casc antic durant els Passacarrers tot empaitant la gent. Són estimades i temudes. Dos dels elements més estimats de la festa ancestral que fa parar boig els berguedans i les berguedanes. Per això, que quedi clar, quan diem Guita Grossa a Clàudia Sabata i Guita xica a Ivan Camps no estem procedint a cap insult enginyós. Sinó tot el contrari.

Regnant el Berguedà i guardant el Pirineu, amb el capçal de Queralt de salvaguarda, Berga domina la comarca i és terra de muntanyes ben a la vora.

Per això s’entén que si escrutem esportivament què dóna de sí la ciutat ens n’anem de forma irremeiable dreceres amunt i a tota velocitat, amb les curses de muntanya de gran argument de les seves principals figures. Les guites esportives van per les cingleres com per casa seva. I situen Berga de bressol de l’esport de muntanya de competició.

Precisament la setmana passada el portal esportiu Entre Rivals va reconèixer a Sabata i Camps com els millors esportistes de la temporada, després d’una votació popular. Era la Nit de l’Esport del Berguedà i, com sempre en aquests afers, la comparació entre disciplines és a vegades una mica trivial. Però les votacions són sobiranes i van situar aquest resultat inapel·lable.

Tercer any de domini

És el tercer any seguit que Clàudia Sabata revalida el títol que ja va aconseguir en les dues primeres edicions del 2017 i 2018. L’atleta de Berga ha recollit el 38% dels vots populars. Clàudia Sabata ha estat escollida l’últim any com a esportista catalana amb més projecció i ha obtingut èxits com el subcampionat mundial de curses verticals. Ha regnat també a l’Olla de Núria i va quedar tercera al quilòmetre vertical de la mítica cursa basca de Zegama.

Ivan Camps a la Berga Trail 2019. | Albert Garrido / Mountain Runners

El triplet comarcal

Ivan Camps s’ha endut el premi al millor esportista masculí per només 16 vots de marge respecte Pau Llorens, corredor d’orientació. Camps s’ha imposat aquesta temporada a les tres curses més importants del Berguedà: la Trail Catllaràs, la Berga – Rasos – Berga i la Berga Trail.

Iniciativa solidària
Precisament Camps és notícia també aquests dies perquè ss’ha proposat pujar i baixar de Queralt durant 24 hores per posar el focus en la tasca de l’Associació de Disminuïts Psíquics del Berguedà, que passa per un mal moment econòmic. La data escollida per aquest repte és el divendres 18 d’octubre. Aquell dia pujarà i baixarà de la muntanya berguedana sense parar de dotze del migdia de divendres fins a les 12 del migdia del dissabte 19, malgrat la dificultat afegida que suposarà còrrer durant la nit i matinada.