El Palma Arena ja no es diu Palma Arena

2 minuts de lectura
Emblema de la Mallorca corrupta de Jaume Matas, el Palma Arena vol passar pàgina al seu passat de corrupció.

Aquest dilluns l’Assemblea Balear de l’Esport ha aprovat canviar el nom al recinte fins ara conegut com a Palma Arena per un altre nom genèric que vol incloure tots els habitants de les Illes Balears. Amb múltiples propostes sobre la taula, finalment el nom escollit és “Velòdrom Illes Balears”, que ha rebut 14 vots i s’ha imposat amb sis vots més davant la segona proposta més votada, que era “Velòdrom Joan Llaneras”.

El cas Palma Arena va esclatar fa 10 anys amb una investigació periodística que va destapar els sobrecostos en la construcció (es va duplicar l’import previst inicialment), les irregularitats en l’adjudicació de part de les obres, el rol de la Fundació Illesport, la implicació directa del president Jaume Matas i així com del Partit Popular en un possible cas de finançament il·legal. Vaja, un cas de corrupció immens que ha tingut diverses fases i que va comptar amb una referència esportiva explícita amb el nom de l’operatiu de la policia que va acabar amb diversos càrrecs públics detinguts. L’Operació “Espada” feia referència a la bicicleta especial que va utilitzar Miguel Induráin en el famós intent del basc de batre el rècord de l’hora.

Amb ganes de desvincular la instal·lació esportiva del cas de corrupció, l’Assemblea Balear de l’Esport ja fa un any que va impulsar el procés per escollir un nom diferent que ajudés a mirar cap endavant i a fer valer un equipament punter que ha acollit cites internacionals i campionats estatals de ciclisme en pista. Aquest 2018, per exemple, ha acollit la final dels Six Day, el circuit més prestigiós del món al velòdrom. Un recinte, doncs, de referència a l’estat espanyol més enllà de la seva història tèrbola.

El procés per triar el nom ha comptat amb les propostes de diversos col·lectius. Un d’ells, la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, va proposar dos referents del ciclisme en pista mallorquí: Guillem Timoner i Joan Llaneras. El procés, però, va guanyar interès amb l’entrada en escena de Feministes en Acció, una plataforma unitària que va fixar-se per primera vegada en l’esport proposant dos noms de dona (Mavi Garcia i Magdalena Rico) per donar visibilitat a les esportistes mallorquines.

Mavi Garcia, estrella del Movistar

Magdalena Rico és una de les pioneres del ciclisme mallorquí i va arribar a ser campiona d’Espanya de fons en carretera i medallista als estatals en pista. Helena Herrera, membre de Feministes en Acció, assegura que Rigo exemplifica allò que viuen moltes esportistes d’elit: «Va haver de deixar el ciclisme perquè al seu poble, a Campos, no entenien que una dona es dediqués a fer un esport típic d’homes. Ella arriba a dir que tira la tovallola. És un exemple del que passa amb moltes dones que practiquen esport i que en determinats moments abandonen la seva carrera fartes de lluitar contra els estereotips».

Un nom genèric que inclou a tothom

Herrera assegura que cal començar a plantejar què passa a l’esport mallorquí en clau de gènere: «No som conscients fins a quin punt es percep com un fet natural la discriminació de les dones en l’esport. Des de Feministes en Acció pensem que aportar propostes pel canvi de nom al Palma Arena és una bona oportunitat per visibilitzar la situació de la dona en el món de l’esport, especialment aquí a les Balears, dominat pels homes i amb una estructura profundament patriarcal. Aquest velòdrom el vam pagar entre tota la ciutadania, incloses les dones».

Finalment, l’Assemblea Balear de l’Esport ha optat per un nom genèric, una opció que Feministes en Acció també veia amb bons ulls pel fet d’incloure el conjunt de la població. Un cas, però, que no ajuda a resoldre la situació de desigualtat envers els homes en la nomenclatura dels equipaments i que a La Fosbury hem corroborat amb xifres a Catalunya.