El cavall que guanyava curses gràcies a la cocaïna

2 minuts de lectura
Aquest 2018 les curses de cavalls britàniques han viscut una autèntica sacsejada amb un cas de dopatge sonat.

El passat mes de febrer un jove cavall preparat per a les curses de competició va mantenir la seva ratxa victoriosa en curses d’alt nivell amb un nou triomf. Es mantenia un cop més imbatut davant rivals més experimentats i el seu entrenador, Jeremy Noseda, un veterà de llarga experiència, somiava en una nova mina d’or als hipòdroms. Pocs dies després, però, saltava la notícia: el cavall no havia passat el control antidopatge.

Si a algun lector fosburià li sorprèn l’existència d’aquest tipus de controls només cal que reflexioni sobre les xifres milionàries que mouen les curses de cavalls en alguns països del món. A la Gran Bretanya són un fenomen de masses i curses com el Royal Ascot, prevista per la setmana vinent i que aplega els millors genets del món i els cavalls de més anomenada en els darrers mesos, reparteix més de sis milions d’euros en premis.

Cursa a Lingfield, indret on es va detectar la cocaïna al cos del cavall
Cursa a Lingfield, indret on es va detectar la cocaïna al cos del cavall

Per aquest motiu algú va pensar que activar una substància al cos del cavall per fer-lo córrer més ràpid que la resta era una bona idea per guanyar molts calers, seguint una acció que compta amb molts precedents a la història dels esports amb animals i, especialment, en les curses de cavalls. Malgrat tot, ningú sabia quina era la substància que havia fet saltar el positiu fins que aquesta setmana, a pocs dies de la cita més esperada de l’any, el diari The Guardian ha publicat que es tracta de cocaïna metabolitzada.

El cert és que aquesta substància concreta ja va causar molts problemes a la dècada dels 90, quan diversos cavalls d’arreu del món van ser sotmesos a la pràctica dopant per part dels seus entrenadors amb la cocaïna metabolitzada, un producte que malgrat no augmentar la velocitat del cavall sí que permet mantenir la seva activitat física al màxim nivell durant una estona més prolongada, superant la fatiga que apareix a la resta de rivals.

Horseracing_Churchill_Downs

El cavall afectat és Walk in the Sun, que va ser exclòs ràpidament de les competicions (tot i que la normativa indica que podria seguir competint) i que el mes passat va ser eliminat de la quadra on treballa Noseda davant la fúria del tècnic, que assegurava que no hi havia cap argument convincent per prendre aquesta decisió. Malgrat això, Noseda ja havia tingut dos casos sospitosos prèviament. Un d’ells, el 2015, també per un cas de metabòlit de cocaïna en un dels seus cavalls que va quedar en no res.

El cavall, innocent

La normativa indica que el responsable de qualsevol substància il·legal que aparegui al cos dels cavalls recau en el seu entrenador i no en l’animal en qüestió. Per aquest motiu la setmana vinent es viurà una situació impensable en l’esport humà: walk in the sun, sancionat per una banda, competirà amb plena normalitat a la cita del Royal Ascot amb un altre propietari i amb un altre entrenador, Martyn Meade.
Amb tres anys de carrera professional, els organitzadors de les curses de cavalls no han detectat cap efecte residual en la cocaïna metabolitzada que li produeixi una millora permanent en el seu rendiment.