Un gran premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya | Miquel Rovira / Roger Sala

La Federació Catalana d’Automobilisme demana a l’espanyola que rectifiqui

2 minuts de lectura
Es veia a venir. El conflicte polític que es viu a Catalunya arran de la victòria independentista a les urnes de l’1 d’octubre i del 21 de desembre també té conseqüències al món de l’esport.

El passat diumenge el Circuit de Catalunya va acollir una nova edició del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1. Mentre a fora el CDR Montmeló organitzava una cadena humana per difondre la repressió que pateix Catalunya amb presos polítics i exiliats, a dins l’himne dels Segadors sonava com sempre ho havia fet en totes les edicions del Gran Premi al costat de l’himne espanyol. El context polític, però, convida a dir-la grossa a qui per tot arreu hi veu la causa independentista i en aquesta ocasió els que han decidit obertament fer el ridícul són els membres de la directiva de la Reial Federació Espanyola d’Automobilisme amb el seu president, el valencià Manuel Aviñó, com a responsable màxim.

Els federatius espanyols han emès una carta oberta on, com fa el PP de Mariano Rajoy, apel·la al ja clàssic “les lleis hi són per respectar-se i complir-se” per rebutjar la presència de la bandera catalana i de l’himne dels segadors a la cerimònia prèvia al Gran Premi de Fórmula 1. Un despropòsit absolut que s’agreuja quan s’atribueix a aquests símbols la tasca de “llançar missatges polítics, en uns moments especialment delicats i dolorosos per a Catalunya i per a Espanya“.

Davant unes afirmacions tan greus, el Circuit de Barcelona-Catalunya ha hagut d’emetre un comunicat per recordar que el senyor Aviñó en persona ja va viure la mateixa situació l’any passat sense muntar cap escàndol i que, de fet, l’himne i la bandera catalana són presents al Gran Premi de F1 de Montmeló des de la seva primera edició l’any 1991.

La Federació Catalana d’Automobilisme respon sense pèls a la llengua

Qui tampoc ha volgut quedar-se mut davant aquesta sorprenent carta oberta ha estat la Federació Catalana d’Automobilisme, que ha fet públic un comunicat aquest dijous on demana una rectificació de la federació espanyola.

El circuit de Montmeló en una imatge d'arxiu | Europa Press
El circuit de Montmeló en una imatge d’arxiu | Europa Press

El comunicat reitera que la senyera i l’himne dels segadors són símbols plenament constitucionals i que en cap cas s’ha alterat el protocol dels darrers 27 anys. A més, la federació presidida per Joan Ollé demana respecte a la legitimitat dels símbols de Catalunya i a la llibertat d’expressió i condemna les cítiques i la intenció de prohibir l’exhibició dels símbols catalans ja que “entenem que estan totalment fora de lloc i suposen una falta de respecte amb voluntat de crear polèmica on no n’hi ha i de perjudicar la convivència“.