“Quan estic estressada em poso a menjar i per això tinc sobrepès. Ho sento per ser lletja”. Aquest ha estat el missatge de presentació de Kim Se-yeon, coneguda com a Geguri, a la Overwatch League, una de les lligues de e-Sports més importants del món. La xinesa, de només 18 anys, ha desembarcat als Estats Units per demostrar el seu talent davant dels millors jugadors del món en Overwatch però s’ha trobat que el primer rival era un altre: uns espectadors més centrats en la seva condició de dona que de jugadora.
L’excusa, sembla, va ser el tallat de cabell que Geguri va exhibir a la seva arribada a Los Ángeles. “Quin noi tan guapo”, “ella?” i “és una noia?” van ser alguns dels missatges que van inundar la Blizzard Arena, el xat on els aficionats a aquest videojoc de disparar en primera persona es comuniquen. La resposta van ser dos tuits, no se sap si seriosos o irònics, però que han obert completament el debat: “Quan estic estressada em poso a menjar i per això tinc sobrepès. Ho sento per ser lletja”. A la fase 3, treballaré molt dur per mostrar el millor de mi, només en el joc” i “Estic tant grassa que d’ara en endavant em poder dir gripau“, fent un joc de paraules amb el seu sobrenom “Geguri”, significa “granota” en coreà.
저는 스트레스받으면 폭식하는타입이라 살이많이쪄요 못생겨서 죄송합니다
스테이지3에서 겜으로나마 좋은모습보이도록 노력하겠습니다! ‘-‘ b— 게구리 (@Geguri2) 24 de març de 2018
Amb tot, la carrera de Geguri fins a la Overwatch League no ha estat un camí de roses. Quan es començava a fer un nom, amb una ràtio de victòries superior al 80%, els oponents la van acusar d’estar fent trampes. No podien concebre la idea que una dona tingués un rendiment tan brillant en un campionat de videojocs de renom. Per demostrar que no era així va haver de jugar partides durant més d’una hora en un entorn controlat i predisposat, sent gravada per una càmera. El resultat no donava espai a cap dubte. Tot i això, es va haver de amagar darrera una màscara al final de l’emissió, insegura per l’exposició pública, i fins i tot, insatisfeta amb la seva actuació: “Ho podria haver fet millor, però porto estressada diversos dies per les acusacions…“, es va excusar.
Així, els problemes als que s’enfronta Geguri destapen una problemàtica enquestada al món dels e-sports: una misogínia que ataca a una jugadora pel simple fet de ser dona i, a més a més, sortir-se dels canons de bellesa establerts per la societat. Ella no es maquilla, no és prima i no porta el cabell llarg.
No és el primer cop
L’experiència que està vivint Geguri no és nova, i aquests darrers anys el paper de la dona al món dels e-Sports s’ha posat diverses vegades en entredit.
Com recull el web especialitzat Kotaku, l’any 2004, l’equip femení, Frag Dolls, va demanar a les aspirants a formar-ne part que enviessin fotos juntament amb el seu currículum vitae. El 2007 la Championship Gaming Series, una lliga internacional de e-Sports, va escollir jugadores femenines tenint en compte diferents qualitats, entre les que hi havia, segons Amber Dalton de PMS Clan, l’aparença. El 2011, la jugadora de StarCraft, Kim “Eve” Shee-Yoon va passar a formar paer d’un equip professional en part a causa de les seves habilitats, però també pel seu “aspecte”. El 2016, el mànager de l’equip xinès Twin Flower Girls va explicar que avalua els possibles nous membres basant-se en el seu aspecte: “Si poses dos currículums davant d’un inversor, amb un que mostra una noia amb bona aparença i l’altra amb bones habilitats però que és lletja, l’inversor escollirà el primer“.
Tot plegat es basa en assumir que els e-Sports són cosa d’homes. Però no sembla que sigui així, o com a mínim, únicament així. Darrera aquesta etiqueta que hi ha, diversos estudis diuen tot el contrari. Statista estima que el 15% dels espectadors són dones; Esports Ad Bureau augmenta aquesta xifra a un 39%. Centrant-nos en el joc on competeix Geguri, Quantric Foundry estima que el 16% dels jugadors de Overwatch són dones.
El suport dels Dragons
Sigui com sigui Geguri no està sola, i al seu costat hi té tot l’equip. A les mateixes xarxes on la jugadora va penjar els seus missatges l’entrenador dels Shanghai Dragons hi va publicar una pregunta: “Vols pastissos d’arròs?“. Geguri va respondre: “Realment mengem massa, no podem. Vés a dormir. Potser demà”. El mister, no va callar: “No hi ha demà“. A fer història, doncs.