Que no se’n parli tant no vol dir que res hagi canviat. Al contrari. El bloqueig de fronteres per part de la Unió Europea ha agreujat la situació de milers de refugiats que continuen vivint en camps a les perifèries i sense el focus mediàtic permanent de fa uns mesos, sobreviuen a l’espera de viure una vida amb condicions de dignitat col·lectiva. Amb un triple epicentre situat a Calais (França), a Itàlia i als Balcans, l’ONG Riders for Refugees ha tornat a la càrrega durant les últimes setmanes per garantir que el màxim de persones refugiades possible disposi de roba d’abric per passar els mesos hivernals.
L’ONG va néixer per donar una resposta al drama humanitari que picava les portes d’Europa sense rebre la resposta necessària i desitjada. Fa poc més d’un any van començar una campanya per recollir roba d’hivern i portar-la als camps de refugiats. Una iniciativa que va córrer com la pólvora en diferents punts del vell continent i que va repartir milers de peces el desembre de 2016. La crida era clara: els practicants d’snow i d’altres esports de neu que optessin per canviar de roba d’hivern o bé aquells que en tinguessin a casa sense necessitat de fer-ne ús, que la donessin de forma altruista per donar-li un ús real i imprescindible.
Un any després l’acció s’ha reprès amb molts més punts de recollida. L’ONG va ser impulsades per diversos surfistes de neu, alguns d’ells estrelles de primera fila mundial, com Anne-Flore Marxer, campiona del món de freestyle i una de les dones més influents en els esports extrems (també practica el surf al mar) dels darrers anys.
Coordinar la campanya en primera persona
Marxer és una surfista que ha reivindicat en nombroses ocasions el paper de les dones en el seu esport i que ha criticat sense manies les marques comercials per no donar el mateix suport econòmic a les dones que als homes malgrat dur a terme la mateixa activitat.
Lidera des del primer dia l’associació Riders for Refugees i coordina la campanya en primera persona. Parla amb les grans marques vinculades al surf de neu, aplaudeix i contacta amb les rèpliques de l’ONG sorgides en diversos països del món (fins i tot a Austràlia) i garanteix la presència de la campanya en grans esdeveniments del sector. Amb el suport d’altres surfistes, es fan responsables també de contactar amb ONG que treballen sobre el terreny per fer l’entrega de material aplegat entre els mesos d’octubre i novembre.
La iniciativa ha arribat aquest any a Andorra, gràcies a la col·laboració de dues botigues de Soldeu i d’El Tarter (Skiz i Slidewatdz), que s’hi han adheriti han exercit de punt de recollida de jaquetes, jerseis, barrets o bufandes en els seus establiments. Aquest dijous 30 de novembre és l’últim dia en què andorrans i visitants poden utilitzar aquests punts, ja que a partir de divendres el material viatjarà a Tolosa de Llenguadoc, on el material de molts altres punts d’Europa es posarà en comú per repartir-lo de la forma més efectiva possible durant el mes de desembre als camps de refugiats.