Barcelona i València, dos escenaris atlètics de primera fila

3 minuts de lectura
Aquest dimecres la IAAF ha concedit a la mitja marató de Barcelona l’etiqueta d’or, la famosa Gold Label, que l’acredita com una de les proves més ben organitzades del món. València compta amb aquesta distinció per partida doble.

La Comissionada d’esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, ha donat a conèixer el pas endavant dut a terme per la mitja marató de Barcelona. Aquesta prova es convertirà l’any vinent en la primera de la capital catalana en obtenir l’etiqueta d’or de la IAAF:

“Aquesta distinció significa també, per a Barcelona, un reconeixement a la seva capacitat organitzativa, i recompensa els esforços i la ferma aposta perquè l’esport de qualitat estigui present a la nostra ciutat”.

L’11 de febrer de 2018, doncs, Barcelona se sumarà a la llista de ciutats que compten amb les millors curses de ruta de tot el món i farà companyia a València. Allà ja compten amb la distinció d’or en les seves dues principals proves. Aquest darrer mes, de fet, la ciutat de l’Horta ha organitzat la mitja marató (22 d’octubre) i la marató (19 de novembre) amb un gran èxit de participació i amb el reconeixement ben visible de la IAAF com a millor aval per atraure un bon cartell d’atletes internacionals.

1414-maraton-valencia-118

Les distincions de la IAAF

La federació internacional d’atletisme va decidir crear un reconeixement a les proves en ruta més ben organitzades l’any 2008. El motiu, dotar de criteris comuns a les proves populars amb corredors d’elit arreu del món. Ràpidament va néixer també l’etiqueta de plata i l’etiqueta de bronze i aquest 2017 fins a 90 curses (30 a cada categoria) han comptat amb l’aval de la IAAF. L’organisme atlètic agrupa les proves participants en tres categories: marató, mitja marató i “altres”, en què s’inclouen curses clàssiques de distàncies diferents.

Control antidopatge, TV o els altetes d’elit són decisius per a rebre la distinció

Els requisits són cada cop més exigents fins a arribar a la categoria d’or i inclouen elements bàsics com que la prova se celebri en un circuit tancat al trànsit de vehicles, que els resultats es validin amb un sistema electrònic o que hi hagi diversitat internacional entre els inscrits. També, però, hi ha requisits més complexos vinculats a l’impacte ecològic, als tests antidopatge, a la difusió televisiva, als serveis als corredors (avituallaments, llebres) o als millors temps dels atletes inscrits entre els atletes d’elit.

Primera

El reconeixement, a la pràctica, acaba revertint en la capacitat de la prova d’atraure tan atletes de primera fila internacional com en la recerca de patrocinadors i d’impacte global en les ciutats que acullen les proves.

Tres proves d’or, dues de bronze

Al nostre país València ha liderat les distincions que ara compartirà amb la mitja marató de Barcelona. La marató de la capital catalana que vam viure de prop fa pocs mesos, de moment, compta amb una etiqueta de bronze, un reconeixement que comparteix amb la mitja marató de Santa Pola. Si ens fixem en el panorama general, 2 de les 10 mitges maratons més importants del món de 2018 es disputaran a casa nostra. Què han aconseguit València i Barcelona en els darrers anys per ostentar aquest honor?

Més enllà dels esforços organitzatius, ens fixem en l’apartat esportiu. A Barcelona la keniana Florence Kiplagat va batre el rècord del món l’any 2014 i ho va tornar a aconseguir el 2015. Dos rècords mundials en una prova que s’enfila pràcticament als 18.000 participants i que s’ha consolidat com un dels circuits més ràpids del món. Que 4 de cada 10 corredors siguin estrangers indica, també, el potencial d’atracció entre els esportistes procedents d’altres països.

mitja_marato_entregafinal_151

A València no es queden enrere. Aquest 2017 han superat el llindar dels 14.000 participants per primera vegada i la també keniana Joyciline Jepkosgei ha batut la seva plusmarca mundial i ha assolit un nou rècord del món (1:04:51). Fins a quatre atletes en categoria masculina, a més, van completar el recorregut en menys d’una hora i entre els inscrits van haver-hi representants de 80 països diferents.

Les tres proves d’or de casa nostra de 2018 es disputaran l’11 de febrer (mitja marató BCN), el 28 d’octubre (mitja marató València) i el 2 de desembre (marató de València)