Projecte Hamza, del Masnou a Casablanca

1 minut de lectura

Hamza Driouich és un jove català del Masnou que ha iniciat un projecte solidari vinculat a la seva passió pel bàsquet. Té 20 anys, és estudiant d’Economia a la UB i també entrenador de bàsquet en categories inferiors al Vive El Masnou de la seva localitat natal. Fill d’immigrants marroquins, el seu origen magrebí ha marcat la seva infància i adolescència al Maresme. Ara té ganes d’impulsar el Projecte Hamza, una eina de solidaritat vinculada al bàsquet que el portarà a viatjar a Casablanca entre el 30 de gener i el 6 de febrer.

Projecte Hamza

Un projecte solidari

Fa uns dies, en Hamza Driouich va explicar la seva experiència a Catalunya Ràdio. Va exposar que el seu origen magrebí li va condicionar la infància i com el bàsquet va transformar el seu comportament conflictiu a l’aula en una persona responsable: “Gràcies al bàsquet estic a la universitat. El bàsquet és una eina d’integració social“. El bàsquet com a eina d’esforç i de respecte cap als companys. I transformat en un projecte internacional de forma imprevista.

Un entrenador marroquí es va posar en contacte amb en Hamza fa uns quants mesos. Era un dels membres de l’Associació Chabab ain Sebaba, ubicada a Casablanca, que ha impulsat recentment una escola de bàsquet. Una escola per a nois i noies de 10 a 15 anys que també volen aprendre valors a partir del bàsquet. De fet, l’objectiu de fons és vincular l’esport amb l’escola, ja que les instal·lacions estan dins el recinte educatiu.

Els responsables del projecte marroquí van transmetre al Hamza que no disposaven de prou material per fer un projecte solvent i li van demanar ajuda. Des d’aquell moment en Hamza, conjuntament amb Vidal Sabater, van començar a picar portes per recollir suports. El projecte ha comptat, d’entrada, amb el suport del seu club així com de la Federació Catalana de Bàsquet. Amb el programa BQSolidari, la Federació ja ha donat suport en d’altres iniciatives vinculades a Etiòpia o el Senegal. Ara li ha arribat el torn a Casablanca.

Micromecenatge en marxa

La voluntat d’explicar el projecte ha portat a diversos periodistes de Barcelona i Badalona a plantejar un projecte simultani en forma de documental. El film, que serà de 25 minuts, se centrarà en la vida quotidiana de Hamza Driouich. Per poder finançar el documental aquest dimecres 25 de gener han iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami. Objectiu: 2.000 euros per finançar el viatge al Marroc, el lloguer de material audiovisual i la producció i edició del documental.

Una història de convivència a Catalunya d’un català marcat pel seu origen. De ben segur, valdrà la pena conèixer-la a fons.