Presentats al Palau de la Generalitat els Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell-Andorra la Vella

2 minuts de lectura

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit avui, acompanyat del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, la presentació dels Jocs Special Olympics que se celebraran del 4 al 7 d’octubre a La Seu d’Urgell i Andorra La Vella. Aquest esdeveniment, que enguany en l’11a edició té com a lema “Millor és qui ho intenta”, és un dels esdeveniments esportius d’àmbit internacional més importants per als esportistes amb discapacitat intel·lectual i reunirà uns 1.500 esportistes.

Per primera vegada, els Jocs se celebraran entre dos països per acollir les 14 disciplines en joc. Andorra la Vella serà la seu de les proves de natació, gimnàstica, atletisme, futbol sala, handbol, judo, tennis taula i bàdminton, mentre que la Seu d’Urgell acollirà les competicions de les sis disciplines esportives restants: bàsquet, ciclisme, hoquei, tennis, petanca i el programa anomenat Young Athletes, el programa internacional més nou de Special Olympics, en col·laboració amb la Fundació Laureus, que introdueix la pràctica esportiva entre els nens amb discapacitat intel·lectual de 2 a 7 anys.

Quim Torra, que ha celebrat que els jocs es facin als Pirineus, ha remarcat que el Govern està compromès amb les persones amb discapacitat i que un esdeveniment com l’Special Olympics fomenta la inclusió. “Els Pirineus no són la perifèria de res”, ha subratllat, i ha afegit que espera que en un futur també s’hi puguin celebrar uns Jocs Olímpics d’Hivern. Per la seva banda, el president d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, ha assenyalat que aquests jocs són més que esport, mentre que la presidenta de la Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacitat intel·lectual), Marina Gómez, ha celebrat que es doni visibilitat a l’esport inclusiu i se’l posi al centre de la societat. També ha lloat el paper del voluntariat que, com en cada edició, serà imprescindible per la celebració dels Jocs. En poc temps ha estat possible reunir més de 600 voluntaris per aquesta edició.

D’altra banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha subratllat que esport i solidaritat són els elements que expliquen la vocació per acollir els Jocs i el llegat que en deixaran. I la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, posava l’accent en l’experiència que suposarà per Andorra la Vella acollir uns Jocs que permeten fer visible l’esport inclusiu i acostar-lo a la ciutadania.

En l’esdeveniment, que se celebra un cop cada quatre anys, hi participaran 1.500 esportistes. Fins al moment, ja són 13 els països que han confirmat la seva assistència. 1.239 esportistes són catalans, 93 de l’estat espanyol i 54 d’Andorra. La resta, 114, són esportistes de 13 delegacions diferents, entre les quals hi ha Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Portugal i Alemanya.

La torxa dels Jocs Special Olympics iniciarà el seu recorregut a Barcelona el dijous 20 de setembre, i després anirà cap a la Seu d’Urgell, on es mantindrà tot el 3 d’octubre. El 4 d’octubre es dirigirà cap a Andorra la Vella, on se celebrarà la festa inaugural.