Empuriabrava, epicentre dels Wind Games

2 minuts de lectura

Volar és un esport. I Catalunya ja n’és una potència prometedora. Els voladors de casa nostra tenen una cita al mundial de Mont-real el proper mes d’octubre per lluitar contra els millors del món. Abans, però, s’han proclamat vencedors estatals. La quarta edició dels Wind Games s’ha celebrat al túnel del vent d’Empuriabrava amb una participació de 200 esportistes. Un rècord absolut de participants que indica la professionalització d’un esport inexistent fins fa quatre dies. Paral·lelament, els esportistes de casa nostra han participat al campionat nacional disputat els mateixos dies. Una bona oportunitat per competir al costat d’alguns dels millors voladors del món.

Imatge de la primera edició dels Wind Games, celebrada el 2014
Imatge de la primera edició dels Wind Games, celebrada el 2014

Les instal·lacions d’Empuriabrava són un dels grans referents mundials dels túnels de vent. Els Wind Games compten amb diverses disciplines, en modalitats individuals i per equips, i imiten en bona part d’elles el vol que faria un esportista que es llancés des d’un avió amb paracaigudes. Les competicions per equips són espectaculars i compten amb jutges que valoren les figures aèries fetes pels participants. Es valora la posició, l’originalitat, la rapidesa en els canvis o la precisió. A l’Empordà equips de Bèlgica, de França, de la Gran Bretanya o dels EUA s’han endut els principals triomfs.

Kyra Poh, la sensació adolescent

Amb només 14 anys aquesta voladora de Singapur ja s’ha convertit en una referència mundial d’aquest esport. A Empuriabrava va penjar-se dues medalles d’or davant esportistes molt més experimentats. Va endur-se el títol del volador més ràpid del món, el SoloSpeed, una prova consistent a assolir la màxima velocitat possible anant a contravent. I va brillar enormement en la prova “artística” individual, el Freestyle. Partia amb la dificultat més alta possible (com en la gimnàstica, els jutges valoren l’exercici en funció de la dificultat de les figures programades), un 8,8, i no va decebre.

Amb 361,217 punts totals després de la rutina amb música (triada per l’esportista i novetat principal del campionat) i la rutina sense música, va endur-se un triomf clar davant el txec Jakub Harrer (349 punts) i la polonesa Maja Kuczynska (340 punts). Fa uns mesos Poh ja es va proclamar campiona de la Copa del Món indoor d’Skydiving en la modalitat freestyle en categoria júnior. Una promesa ja plenament consolidada.

Els catalans s’enduen l’estatal

El primer campionat estatal d’aquesta innovadora modalitat aèria ha permès veure l’excel·lent nivell dels voladors catalans. César Rico i Àlex González, per exemple, s’han proclamat campions de la categoria de vol dinàmic. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya hi va ser present i n’ha ofert un vídeo resum clarificador. Imatges potents i entrevistes que ajuden a entendre les dificultats d’un esport en creixement.