Avui ens tornem a endinsar a la infinita fàbrica de talents d’Axel Merckx, el team Axxeon americà i us portem un talent local amb la mirada posada a cercar un contracte per un equip World Tour el 2018, es tracta del nord-americà de 21 anys Logan Owen.
En Logan va néixer el 25 de març del 1995 a Bremerton, una ciutat de 40.000 habitants a l’estat de Washington. Les seves primeres passes al ciclisme van ser de ben petit, quan només era un nen ja va començar a anar en bicicleta BTT.
Aquests inicis tan ràpids l’han fet brillar al ciclocròs, disciplina que ha dominat al seu país aconseguint 10 títols nacionals com a júnior i sub23 consecutius entre l’any 2005 (amb tan sols 9 anys!) i 2015. Durant tota la seva carrera ha compaginat al 50% el ciclocròs i la carretera, sense prioritzar-ne cap, amb el sobreesforç i poc descans que representa. Enguany, però, ha decidit deixar de banda el fang per centrar-se en l’asfalt i complir el seu somni, córrer per un equip World Tour.
A la carretera, el 2013 seria el seu darrer any com a amateur. Fa molt bons resultats: 2n al Prestigiós Tour de la Paix del circuit sub23 europeu darrere Mads Pedersen (Trek) o 4t al mundial Junior de Florència, guanyat per Van der Poel.
En aquest moment Axel Merckx ja li posa l’ull a sobre i aconsegueix endur-se’l a la seva estructura pel 2014 i en el seu primer any a l’Axxeon, Owen aconsegueix ser 8è a la París Roubaix Espoirs.
El 2015 participa de moltes clàssiques, entre elles Flandes, Roubaix, o Lieja, però no aconsegueix destacar-hi. Serà a l’agost-setembre, al calendari nord-americà, on destacarà: aconsegueix 6 top10 entre Tour of Utah, USA Pro Challenge i Tour of Alberta (amb presència de grans sprinters) i s’endú una etapa a Utah en un sprint de 50 corredors.
El 2016 passarà al contrari, tot i aconseguir 6 top10 a voltes americanes o europees continentals, no aconsegueix brillar. És a les clàssiques on ho farà: amb un 11è lloc al Tour de Flandes sub 23 i una espectacular victòria a la Lieja Bastogne Lieja després d’estar escapat tot el dia, atacar a 15Km de meta a la Cota de Sant Nicolàs i entrar sol al velòdrom d’Ans (el final és diferent de la carrera elit).
A diferència de companys com Tao Geoghegan Hart, Adrien Costa o Ruben Guerreiro, Owen no va rebre cap trucada d’un equip World Tour pel 2017. Sí que va tenir ofertes d’equips Continentals Professionals, però ell creia que tenia aptituds per fer el salt directament a la 1a divisió.
Amb aquest objectiu, ha decidit deixar aparcat el ciclocròs, tot i ser una figura nacional, i centrar-se plenament a la carretera. I de moment sembla que la decisió que ha pres és molt encertada: ha guanyat una etapa a la Volta ao Alentejo davant Barbero en un uphill finish i apunta fort per a les clàssiques europees: és el seu darrer any com a sub23 i vol treure-li tot el suc possible i enlluernar un equip World Tour per al 2018. Si la jugada no sortís bé, com ell mateix explica, sempre podria tornar al ciclocròs.
Com veiem, el corredor de 1’80 i 67Kg és un classicòman que es desenvolupa molt bé en cotes curtes i llargs quilometratges, on prima la col·locació, l’estratègia i la força, a més a més, és un corredor força ràpid amb capacitat de finalització com ha demostrat a Alentejo.
Caldrà seguir aquest 2017 i veure si brilla a les clàssiques ardeneses i de paves, sigui com sigui, es tracta d’un corredor molt interessant.
Anècdota: Tot i ser molt jove ja està promès! Amb la campiona mundial júnior 2015 ruta i crono i bronze olímpica en pista Chloe Dygert!