/

Els Premis Inclusius de l’Esport Català, el llegat guanyador de Sergi Mingote

4 minuts de lectura
Barcelona ha acollit l’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Inclusius de l’Esport Català.

La sala d’actes de l’INEFC desbordava emoció aquest dimecres al vespre amb la presència d’esportistes, clubs i famílies preparats per celebrar uns guardons que han fet un pas endavant i que es consoliden definitivament al nostre país. Onat Foundation, amb el suport de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, ha liderat un any més una cita que aquest 2021 ve marcada per la mort de Sergi Mingote, l’alpinista que sempre volia somiar gran i que va saber trobar la manera de reconèixer els mèrits i la importància de l’esport inclusiu a Catalunya. De fet, els Premis Inclusius de l’Esport Català són un enorme llegat de la seva manera d’entendre el món i una catapulta indubtable per a un teixit associatiu que fins fa ben poc tenia moltes dificultats per fer-se valer davant el conjunt de la societat com una aposta col·lectiva guanyadora.

L’esport que transforma el país i el món

Mingote ha sigut protagonista de l’acte perquè ha sigut l’alma mater dels premis des de l’inici i ningú vol oblidar el seu lideratge. Francesc Colomé, president d’Onat Foundation, explicava a l’inici que se senten orfes sense el paretà, però els tres eixos que guien l’entitat (“esport, inclusió, solidaritat”) continuen ben vius. Ho han demostrat en tot moment els premiats d’enguany, que amb el seu exemple són capaços de capgirar consciències i canviar la realitat, tal com ha explicat Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya:

“L’esport construeix societat, fa comunitat i t’arrela. És una eina de transformació social d’una potència inigualable i és capaç de canviar-te l’estat d’ànim en un segon. Tothom té handicaps i l’esport t’obliga a superar-te. Amb projectes com els que avui heu estat premiats podem canviar el món, perquè transformeu el vostre entorn proper i transformeu el nostre país

Caula, que ha recordat que l’esport “és un tresor que ens construeix de manera diferent, des de la solidaritat, l’esforç o el treball en equip“, ha tancat un acte ple d’emocions que han reforçat el valor de les seves paraules. De fet, la majoria dels esportistes premiats han destacat com a puntals del seu projecte el fet de sentir-se part d’un equip o d’una família, amb paraules sentides, nervioses i molt apreciades pel públic assistent.

Un nou premi per començar

La gran novetat d’enguany és la creació d’un nou guardó que porta el nom de Sergi Mingote i que vol premiar un projecte d’esport inclusiu vinculat a la muntanya, ja sigui des de l’excursionisme, l’alpinisme o qualsevol altra modalitat. L’encarregada d’entregar el guardó ha estat Míriam Roset, la seva parella, que l’ha volgut recordar: “Era un cul inquiet, una persona apassionada per ajudar la gent. Avui vestiria el seu millor somriure i ens recordaria que les limitacions només estan a la nostra ment, que mai deixem de somiar“.

"Encamina't", el projecte guanyador de primer Premi Inclusiu de l'Esport Sergi Mingote als Premis Inclusius de l'Esport Català / Jordi Estruch
“Encamina’t”, el projecte guanyador de primer Premi Inclusiu de l’Esport Sergi Mingote / Jordi Estruch

El premi se l’ha endut l’Escola Camins de Les Franqueses del Vallès gràcies a la iniciativa “Encamina’t”, un projecte potentíssim que des del treball en equip i la inclusió porta els infants, inclòs un nen amb discapacitat visual, a descobrir l’entorn natural i a fer un cim. En Sergi, aquest infant ha rebut el premi acompanyat per la seva mare i la directora de l’escola, que ha celebrat el guardó: “És un orgull, una il·lusió molt gran, per tots els valors que té implícits el nom de Sergi Mingote. L’objectiu del projecte precisament és somiar gran, com deia ell, i ara ho farà el petit Sergi perquè el món sigui millor“. Aquesta primera part de l’acte ha conclòs amb una coreografia de dansa creada per la filla de l’alpinista, Júlia Mingote, que també l’ha interpretat al costat de dues companyes en homenatge al seu pare.

Nou projectes més, guardonats durant l’acte

Gimnàstica, pàdel, vela, futbol, handbol, hípica, futbol sala… la potència de tot l’esport s’ha vist reconeguda durant la tercera edició dels Premis Inclusius de l’Esport Català, demostrant que qualsevol disciplina és bona per fer una aposta inclusiva. La llista d’entitats premiades és la següent:

  • Club Gimnàstica Rítmica Jeroni Morages, pel projecte ‘El llarg camí cap a la inclusió de gimnastes amb discapacitat intel·lectual en la competició de la Federació Catalana de Gimnàstica’
  • Esport Base el Papiol, pel projecte ‘Nova secció Esports Adaptats’
  • Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) i Consorci Sanitari de Terrassa (CST), pel projecte ‘Salut mental i esport futbol sala)’
  • Club esportiu Terra Negra, pel projecte ‘Club de la IntegrAcció (futbol/handbol inclusiu)’
  • Disport FC, pel projecte ‘Futbol inclusiu de persones amb paràlisi cerebral’
  • Club Esportiu L’Àngel Apasa, pel projecte ‘Bufa vent, gira vela” de vela inclusiva
  • Club Tennis Andrés Gimeno, pel projecte de l’Escola de Pàdel Adaptat
  • Club Hípico Raúl Pinteño, pel projecte ‘Escola Equitació Inclusiva’
  • Institut Guttmann, pel projecte ‘Sortides esportives extra hospitalàries’

Per escollir els projectes guanyadors dels Premis Inclusius, el jurat ha tingut en compte els criteris d’integració social, igualtat de gènere i/o benefici col·lectiu, esforç, exemplaritat, implicació i/o vida útil de la beca. De fet, aquests criteris són els que han destacat els responsables dels projectes guanyadors, que han parlat de “tornar a veure somriures”, “beneficis cognitius, sensorials, de mobilitat, autoestima i superació”, “cohesió de grup, coordinació i psicomotricitat”, “cooperació, ajuda mútua”, “entorn per permet l’acolliment i el fet de sentir-se lliures”, “beneficis mentals, integració social i inclusió real” o “normalitzar la pràctica esportiva”.

Els valors mouen tots i cadascun dels projectes premiats, en base a una premissa que resumien molt bé des de La Ràpita les responsables del Club Esportiu L’Àngel Apasa de vela: “Quan sortim a navegar, la discapacitat es queda a terra“. Dit d’una altra manera, el lema d’Onat Foundation: “L’esport ens fa iguals“.