El campionat d’Europa de waterpolo femení ha viscut aquest mes de gener una competició igualada i amb autèntics partidassos a la capital d’Hongria que tornen a demostrar el bon moment que viu aquesta disciplina en l’àmbit continental. Per segona vegada en la seva història la selecció espanyola s’ha endut el títol després de completar un torneig sensacional amb 12 jugadores catalanes a l’equip. L’altra, la capitana Pili Peña, ja fa una dècada que juga al nostre país defensant actualment els colors del CN Terrassa després del seu llarg pas pel CN Sabadell i també pel CN Sant Andreu.
Catalunya és una potència mundial en waterpolo i els èxits assolits per la selecció espanyola absoluta són un magnífic mirall per a la base forjada en cada cop més clubs plens de nenes i joves disposades a recórrer les passes de les seves referents. El cert és que el palmarès dels darrers anys és el millor retrat possible d’una generació extraordinària.
#wp2020budapest #waterpolo 🤽♀️
⚠️ 34th LEN European Water Polo Championship-Budapest 2020
📅 DAY 14 – WOMEN – RESULTS
🏆Gold medal🏆
🇪🇸 Spain 13 🆚 12 Russia 🇷🇺
📝 Results 📝 https://t.co/aRo3JtQtfT@RFEN_directo @SpainWpFem pic.twitter.com/UioL2kUKyW— LEN EuropeanAquatics (@LENaquatics) January 25, 2020
L’or a Budapest se suma a la medalla d’or aconseguida fa sis anys a la mateixa ciutat i que en aquell moment es va convertir en el segon títol internacional del combinat dirigit des de fa una dècada per Miki Oca. Un any abans, el 2013, l’eufòria es va desfermar al campionat del món de Barcelona amb una històrica medalla d’or. Aquests tres títols han anat acompanyat de molts podis i comptades decepcions. De fet, la generació liderada per Laura Ester, Anni Espar i Marta Bach, les úniques en disputar tots els grans campionats internacionals des dels Jocs de Londres de 2012, han pujat al podi en set ocasions en els darrers nou anys. Una bogeria.
El cicle vigent, amb molt protagonisme també per a Bea Ortiz, Maica Garcia, Pili Peña, Mati Ortiz, Roser Tarragó, Clara Espar, Paula Leitón o Judith Forca, ha tingut la següent seqüència de resultats:
Palmarès 2012-2020
Al palmarès cal sumar-hi també una medalla d’or als Jocs Mediterranis de 2018, el subcampionat de la lliga mundial de 2016, el bronze a la Copa del món de 2014 o un altre bronze a la Copa d’Europa de 2018.
Objectiu: Tòquio 2020
El campionat d’Europa de waterpolo, malgrat guanyar la medalla d’or després d’una fase final extraordinària amb victòries davant Grècia als quarts de final (12-9), l’amfitriona Hongria a les semifinals (11-10) i la potentíssima Rússia a la final (13-12), no es pot considerar l’objectiu prioritari d’aquesta temporada per al combinat de Miki Oca. Després de quedar fora de la lluita per les medalles a Tòquio i de sumar dues plates mundials consecutives, aquest 2020 la selecció espanyola és favorita indiscutible a tornar al podi olímpic a Tòquio 2020.
El campionat d’Europa, amb actuacions brillants de l’equip i amb menció destacada per a la rubinenca Bea Ortiz, escollida millor jugadora del torneig, ha sigut el millor test possible per al seleccionador i les jugadores. Arriben en bona forma i al Japó tindran entre cella i cella una nova medalla internacional que converteixi el 2020 en el millor any de la història d’un combinat que no para d’acumular èxits. Com dèiem, una cita més per a una generació extraordinària que ja mira de reüll el talent que ja brilla en categories inferiors: convé no oblidar que fa un any i mig tant la selecció sub 19 com la sub 18 es van proclamar campiones d’Europa i del món respectivament. Hi ha present, hi ha futur.