6 jugadores catalanes, campiones d’Europa i del món de waterpolo en un sol estiu

2 minuts de lectura
El waterpolo del nostre país ha viscut un estiu memorable amb múltiples èxits i una cita al màxim nivell disputada a Barcelona.

Si el waterpolo català s’analitza en funció de les competicions de seleccions d’aquest estiu, només es pot valorar en termes d’èxit i d’alt nivell competitiu. En l’àmbit internacional el botí és de 22 campiones, 19 subcampions i 24 jugadors i jugadores més en places de podi. Més de 60 presències al podi amb accent català després que la selecció espanyola hagi aconseguit medalla tant en categoria masculina com en femenina en l’àmbit absolut, en juvenils i en júniors. Entre aquest mostrari de brillantor, hi ha un fet singular: 6 jugadores s’han proclamat campiones del món i d’Europa en un mateix estiu en categories diferents.

Les integrants de la selecció espanyola després d'arribar a Barcelona amb el títol de campiones del món
Les integrants de la selecció espanyola després d’arribar a Barcelona amb el títol de campiones del món

Les protagonistes d’aquesta fita tan singular com exigent són Sílvia Morell, Alejandra Aznar i Mireia Guiral (CN Sant Andreu), Olga Descalzi i Sandra Domene (CN Terrassa) i Gisela Farré (CN Sabadell). Totes elles van proclamar-se campiones del món juvenil (un torneig sub-18) a finals d’agost i pocs dies més tard han tornat a fer-la grossa amb la medalla d’or del campionat d’Europa júnior (torneig sub-19) disputat a Funchal. Tot just una setmana de “descans” entre competicions que les ha portat al lloc més alt del podi el 2 i el 16 de setembre. Una doble convocatòria en què han tingut un paper molt destacat com demostra el rol a la piscina d’Alejandra Aznar, de Sílvia Morell i de Sandra Domene.

Les dues jugadores del CN Sant Andreu tanquen l’estiu amb el premi com a millors jugadores del campionat. Aznar ho va aconseguir al mundial i Morell ho acaba d’assolir a l’europeu. Dues distincions que retraten el seu paper de lideratge a la selecció espanyola i que les refermen com dos dels grans noms a seguir del waterpolo català de la propera dècada. Menció especial mereix el cas d’Aznar, una golejadora que s’ha acostumat a ser decisiva en totes les grans cites on competeix. Si ja va ser absolutament determinant a la final de Belgrad (8-7 contra Itàlia), ha sabut mantenir el llistó ben alt amb la victòria contra Rússia (8-12) a la final de l’europeu amb tres noves dianes importantíssimes.

Alejandra Aznar, premiada amb l'MVP del mundial de Belgrad
Alejandra Aznar, premiada amb l’MVP del mundial de Belgrad

Sandra Domene (CN Terrassa) ha estat escollida la millor portera de l’europeu després d’exhibir-se amb diverses aturades de mèrit. És especialment significatiu que hagin sigut determinants en un equip que també comptava amb jugadores que tenen experiència en fases finals de competicions internacionals com Paula Leitón (CN Sabadell) o Alba Bonamusa (CN Mataró).

Olga Descalzi, camí dels EUA

Totes cinc són projectes de present i futur dels seus respectius clubs. En aquest sentit, Olga Descalzi s’escapa de la norma ja que aquest curs 2018-2019 mantindrà la fitxa amb el CN Terrassa tot i que no formarà part de les convocatòries habituals de l’equip. L’egarenca, que tot just té 18 anys, fa les maletes per iniciar una carrera d’enginyeria als Estats Units, en una universitat de Califòrnia, on comptarà amb una beca per compaginar els estudis amb la pràctica del waterpolo amb l’equip universitari. Una oportunitat per créixer en molts sentits que intentarà compaginar amb els partits del CN Terrassa quan estigui a Catalunya.