El waterpolo rebutja els nous insults homòfobs viscuts aquest cap de setmana

2 minuts de lectura
La conjura per desterrar l’homofòbia del waterpolo es fa forta després de viure un nou cas a la primera divisió masculina.

Aquest cap de setmana Àlex Royo, jugador del CN Molins, va fer pública a través de les xarxes socials una denúncia contundent contra un cas d’homofòbia viscut en el partit que enfrontava el seu equip amb l’UE Horta, un duel corresponent a la primera divisió entre dos equips clàssics del waterpolo al nostre país. La descripció dels fets relatada per Royo exposa que Roger Brias, jugador dels barcelonins, li va repetir en diverses ocasions que era un “maricón”, uns insults pronunciats davant un company seu i també davant l’àrbitre. Brias va seguir jugant sense problema i es va disculpar en acabar l’encontre.

Un dels agreujants del cas arriba sens dubte per part dels àrbitres, a qui Royo va demanar que reflectissin la situació viscuda a l’acta del partit amb una resposta fora de lloc “I que vols que hi posi?” per part d’una de les persones de la mesa. Un dels àrbitres de la piscina li va explicar al jugador que no podien posar res a l’acta, amb l’afegit: “i si no te’n vas d’aquí el que hi escriurem serà la teva expulsió“. Royo ha explicat que s’ha sentit molt sol davant aquesta agressió homòfoba, ha denunciat la passivitat dels presents i ha demanat a la Federació Espanyola que actuï davant els fets:

Tots ens escalfem i diem coses que no pertoquen, però tant el col·lectiu LGTBQI+, el feminista i els col·lectius racialitzats porten moltes morts per culpa d’aquest tipus de pensament. Faig aquesta publicació perquè no denunciar l’agressió aniria en contra dels meus principis i valors. Sí, sóc “maricón, i amb orgull“.

Ràpida reacció del món del waterpolo

Les paraules de Royo a Twitter han tingut una ràpida resposta des de múltiples sectors. D’entrada, tant el CN Molins com l’UE Horta han fet públics comunicats breus sobre els fets. La junta directiva de l’entitat molinenca ha adreçat “tot el seu suport” al jugador de l’equip sènior masculí i ha afegit:

Creiem que aquest tipus d’agressions homòfobes, així com les racistes i sexistes, han de ser eradicades de l’esport. Esperem que la denúncia feta pública per part del nostre jugador ajudi a fer visible un tipus de comportament inadmissible en la nostra societat. També esperem que la RFEN prengui les mesures adients per evitar que situacions com aquesta es tornin a repetir“.

L’Ajuntament de Molins de Rei també s’ha posicionat públicament per refermar les paraules del club. De la seva banda, l’UE Horta s’ha expressat en termes similars i ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu sobre els fets succeïts. La Federació Espanyola també ha reaccionat ràpidament i poques hores després del partit va emetre un comunicat oficial:

Lamentem i condemnem els fets denunciats aquesta mateixa tarda públicament a les xarxes socials (…). Atès que res del que es denuncia queda reflectit a l’acta arbitral, s’emplaça al Comitè de Competició que investigui el que ha succeït i que actuï d’ofici si ho considera oportú. La RFEN reitera que condemna sempre i en qualsevol lloc tota actitud homòfoba, xenòfoba i/o racista que atempte contra els valors del respecte, la tolerància i la igualtat a l’esport“.

El segon cas d’insults homòfobs denunciat aquest 2021

Àlex Royo és el segon jugador que denuncia haver rebut insults homòfobs en un partit de waterpolo aquest any després del cas viscut per Víctor Gutiérrez en ple derbi vallesà entre el Terrassa i el Sabadell. Com sempre, cal celebrar la denúncia feta pel jugador, que sens dubte ajuda a no minimitzar els insults homòfobs i obliga a clubs i institucions a actuar per revertir una situació que tothom s’afanya a condemnar enèrgicament. El suport unànime als jugadors afectats, sens dubte, és la millor notícia possible per abandonar d’una vegada per totes les actituds homòfobes a les piscines del nostre país.