El primer campionat de Catalunya de vòlei neu, a Boí Taüll

3 minuts de lectura

Dissabte 11 de març, l’estació de Boí Taüll viurà un dia de neu inèdit. Per primera vegada a les seves pistes no s’hi aplegaran únicament esquiadors i surfistes de neu, sinó que també hi haurà jugadors i jugadores de vòlei. Concretament de vòlei neu i és que la Federació Catalana de Voleibol estrena una nova modalitat de joc que donarà lloc al primer Campionat de Catalunya de Vòlei Neu. Tot i que a casa nostra el vòlei neu és una modalitat poc coneguda, a nivell europeu té fins i tot calendari de competició oficial i de fet la Federació Internacional de Voleibol (FIVB) el vol expandir a cada continent aquesta temporada. Es juga en format de tres contra tres i té força semblances amb el tan popular vòlei platja.

A la Fosbury hem parlat amb Quim Ventura, director de la competició, i Conrad Rovira, un dels jugadors del torneig. El campionat acollirà a un total de 12 equips (sis masculins i sis femenins), de quatre jugadors cadascun, tres sobre la pista i un canvi. El creixent interès que està experimentant aquesta disciplina esportiva els darrers anys s’ha materialitzat amb un calendari de competició oficial a nivell europeu, organitzat per la Confederació Europea de Voleibol (CEV) i on participen les principals seleccions del continent. A més, durant la celebració dels Jocs d’hivern de Pyeongchang 2018 (Corea del Sud) i de Pequín 2022 (Xina), es van celebrar demostracions de Vòlei Neu per tal de poder establir-lo en el programa oficial dels Jocs Olímpics d’hivern en un futur. En aquest sentit, la Federació Internacional de Voleibol (FIVB) ha executat un pla a futur per tal d’expandir el circuit mundial arreu del món, concretament a tots els continents del món.

Conrad Rovira explica que sembla que això del vòlei neu va començar “amb algun amant del vòlei que es trobava a la neu. També hi ha vòlei gespa i s’han fet exhibicions a l’aigua. Ara que és època d’esquí és un bon moment per donar-nos a conèixer allà dalt. És una bona manera de provar una activitat diferent sobre la neu”. Ja es va intentar fer el primer campionat català de vòlei neu el març del 2020, però es va suspendre per la pandèmia. Les primeres competicions conegudes en la disciplina nevada van fer-se a la dècada de 1990 a Àustria i Suïssa, si bé no va ser fins al 2008 quan no va començar a popularitzar-se com a prova esportiva a Wagrain (Àustria) i l’any 2015 la Confederació Europea de Voleibol va incorporar el Vòlei Neu al seu calendari oficial. Rovira afegeix que “es juga sobretot a Itàlia i països nòrdics i la Federació Catana vol provar-ho aquí a Catalunya. El fet que es jugui tres contra tres dona més continuïtat al joc i és més difícil fer punt”.


Es juga amb botes de tac i si fa molt fred amb guants i gorro, per tant, podríem dir que la vestimenta no és tan còmode com del vòlei platja. El jugador català reflexiona i diu que com que “la neu és més dura que la sorra, saltarem més i variarà el tema de l’impacte. Serà la primera vegada que ho provo, quan caus a la platja la sorra atura l’impacte i a la neu l’impacte serà més dur. Depèn de si hi ha neu pols o la neu és més dura… anirem ben abrigats, però en principi jugaré sense genolleres ni colzeres”.

Rovira considera que és complicat que acabi sent una disciplina olímpica, “però hem d’anar fent passos. És una variant del vòlei platja i si ens agrada el vòlei platja i la neu és una fusió que s’ha de provar. No volia perdre l’oportunitat de jugar el primer campionat de Catalunya de la disciplina”, sentència. A més apunta que “el torneig es juga dissabte i diumenge és lliure, perquè la gent faci les activitats que vulgui, anar a esquiar, raquetes o excursions”.

Per la seva banda Quim Ventura, director de la competició, té clar s’assembla al voleibol platja, però “també té coses del voleibol jugat en pista, a nivell internacional la tendència és que els àrbitres siguin de platja”. Ventura creu que “és una obligació fer el campionat de Catalunya de vòlei neu perquè la federació internacional de voleibol està apostant per aquesta disciplina sobre neu des de fa anys. Hi ha un circuit internacional consolidat a països com Àustria, Alemanya, Letònia hi ha les proves més potents i estava clar que el vòlei neu havia d’arribar a Catalunya, no podem donar-li l’esquena i privar a la gent de practicar-lo”.

“Aquest campionat és un punt d’inici, la intenció és que perduri en el temps. Veurem l’acollida què té, ara hem de jugar una mica a prova i error, però tenim molta experiència muntant competicions i estem segurs que sortirà bé i consolidarem el vòlei neu a Catalunya”, conclou Ventura.

Imatge de portada: Confederació Europea de Voleibol