Fa pràcticament un any va néixer el projecte “Dona’m la mar“, una proposta del Museu Marítim per incorporar la perspectiva de gènere al seu relat. Des del mes de maig fins a l’octubre de 2018 el Museu va programar cinc taules rodones formades per dones vinculades en diferents àmbits del mar: marina professional, creuers, activisme i ciència, pesca i solidaritat. Una oportunitat magnífica per donar veu a dones amb professions marítimes i que sovint estan totalment invisibilitzades en un sector històricament masculinitzat. En una de les taules rodones, per exemple, va ser protagonista Loli Piedra, una patrona i instructora que ha participat en travessies oceàniques com el Gran Premi de l’Atlàntic exercint de patrona de la seva embarcació.
La setmana passada les impulsores del projecte (Catalina Gayà i Laia Seró) van presentar un extens estudi sobre el paper de les dones al mar en àmbits molt diversos. L’objectiu del projecte “Dona’m la mar” és “donar veu a les dones que viuen el mar per reorientar la narrativa del Museu Marítim de Barcelona i incorporar-hi una perspectiva de gènere. No busquem sirenes, mites o llegendes, sinó dones amb veu. Dona’m la mar pretén posar sobre la taula conceptes tan transversals com els estereotips, la bretxa salarial, la violència masclista o la desigualtat de gènere“. Amb l’objectiu de donar continuïtat a la feina feta la presentació de l’estudi ha anat acompanyada de la inauguració d’una exposició fotogràfica que es pot visitar de forma gratuïta al Museu Marítim fins el proper 9 de juny.
La mostra “Dones de mar” conté prop de 30 fotografies rebudes al Museu Marítim fruit de la crida participativa impulsada en els darrers mesos per donar a conèixer el paper de la dona treballadora al mar. Des de La Fosbury us animem a visitar-la i a fixar-vos especialment en la presència de dones esportistes o vinculades al món de l’esport . És el cas d’Anna Corbella, una de les poques navegants que ha completat dues vegades la volta al món sense escales, de Pilar Pasanau, navegant solitària que va fer la mini Transat el 2017, del duo d’èxit format per Bàrbara Cornudella i Sara López o fins i tot de Magalí Colomer i la seva tasca com a oficial i jutge de regates.
Les dones treballadores tenen un pes rellevant en les activitats marítimes i el món de l’esport no n’és una excepció. Al Museu Marítim també hi trobareu el fil històric de la seva presència i incorporació a l’esport des d’aquelles normes que feien distincions de gènere al segle XIX.