Els duels esportius més estranys del món

5 minuts de lectura
Fa uns dies Tòfol Castanyer i Fränck Schleck ens sorprenien amb un repte especial

Els dos esportistes es van enfrontar per saber qui era capaç de pujar més ràpid el cim més alt de Mallorca. La singularitat era evident: un ho feia dalt de la bicicleta per la carretera i l’altre corria a peu muntanya amunt. Aquest duel directe ens ha animat a repassar alguns dels duels esportius més estranys que recordem. La tria és àmplia i la podeu fer créixer tant com vulgueu.

1. Jesse Owens i els cavalls

El velocista que va triomfar als Jocs Olímpics de Berlín 1936 guanyant quatre medalles d’or davant la presència de Hitler va optar per córrer contra cavalls com a simple mètode de subsistència. L’atleta afroamericà acostumava a guanyar els animals que s’espantaven amb l’espetec de la pistola inicial (i sovint començaven una mica més endarrerits) i els seus reptes omplien estadis per la seva fama i pel presumible espectacle.

Owens ho va explicar perfectament molts anys després: “La gent deia que córrer contra un cavall era degradant per a una campió olímpic, però que se suposava que havia de fer? Tenia quatre medalles, però m’havia d’alimentar i no em podia menjar les quatre medalles d’or“.

2. El “tauró” contra un “tauró”

De duels entre homes i animals n’hi ha moltíssims i aquí només en farem una petita mostra. En els darrers anys han proliferat els reptes més espectaculars amb la presència d’algunes estrelles de l’esport. L’esportista més llorejat de tots els temps als Jocs Olímpics, Michael Phelps, va intentar vèncer un tauró blanc fent honor al seu sobrenom d'”el tauró de Baltimore”. El cert és que el resultat és un vídeo espectacular però amb truc: el tauró blanc era simulat per ordinador i va ser capaç de vèncer al nedador nord-americà.

3. Gimnàstica per a orangutans

L’obsessió per fer ús dels animals per als reptes humans va comptar durant un temps amb un programa televisiu anomenat “Homes vs Bèsties” que plantejava reptes insòlits. El més estrambòtic de tots, sens dubte, el cara a cara entre un gimnasta i un orangutan per veure qui era capaç d’aguantar més estona penjat d’una barra. Surrealista, especialment, si tenim en compte que la “victòria” se l’endú l’humà per un moviment “il·legal” de l’orangutan. Veure per creure:

4. Bryan Habana, del guepard a l’avió

El jugador de la temible selecció sud-africana de rugby ha aprofitat la seva velocitat durant molts anys per convertir-se en una gran estrella de l’esport oval. Estrella mediàtica com poques al seu país, ha viscut diversos reptes curiosos. En una ocasió es va enfrontar contra l’extrema velocitat d’un guepard en una cursa on partia amb avantatge i on l’animal, malgrat les condicions ambientals en contra, el supera de llarg:

En un altre cas, i així ja deixem en pau els animals, Habana va ser contractat per Brittish Airways per anunciar que obria un nou vol fins a Johannesburg. En aquesta ocasió, el jugador de rugby havia de recórrer la pista d’enlairament abans que ho fes l’avió. Aquí teniu el resultat en forma de vídeo promocional molt celebrat tant a Anglaterra com a Sud-àfrica:

5. L’acceleració en el món del motor

Seguint el darrer cas, és interessant comprovar que cada vehicle té una capacitat d’acceleració diferent més enllà de la velocitat màxima que pot arribar a assolir al cap d’una estona. Fa uns anys en un mateix espai a Turquia es van unir una moto, diversos vehicles ràpids, un monoplaça de fórmula 1, un caça i un jet per a passatgers. Un duel múltiple partint des de la mateixa línia i amb victòria per al vehicle més lleuger de tots els que entraven en competició:

6. Peter Sagan i l’àvia Joan

L’eslovac i la seva personalitat encaixen com ningú en aquest tipus de reptes. Amant del bon humor i dels passatemps més curiosos, Sagan va ser la imatge de la marca Specialized en el llançament d’un model de bicicleta elèctrica. En un espot ben plantejat, el tricampió del món es va enfrontar a una àvia amb pròtesis diverses i marcapassos en un duel de tu a tu amb afició inclosa. Més enllà de tota la prèvia i d’una cursa on es veu suar al campió més que en algunes proves del World Tour, la idea d’anunci va ser brillant.

7. Esquí vs dron

Seguint la dinàmica de la lluita entre l’home i el material clàssic contra la innovació tecnològica topem amb un duel entre un esquiador de gran palmarès internacional (el francès Victor Muffat-Jeandet) contra un dron pilotat pel doble campió del món de l’especialitat Jordan Temkin. Una gegant molt especial en què la tècnica depurada de l’esquiador preval per davant l’habilitat del pilot de drons per fer-lo passar en tot moment pel recorregut marcat. Un altre esquiador, Aksel Lund Svindal, va disputar un duel falsejat però també espectacular contra un cotxe de ral·lis.

8. Gisela Pulido i un ferri

L’esportista catalana afincada a Tarifa va participar quan tenia tot just 16 anys (i evidentment ja sumava una bona pila de títols mundials en kite surf) en un curiós duel contra el transbordador que cobreix el trajecte de 14 quilòmetres per mar entre Tarifa i Tànger. Segons els responsables d’un vídeo malauradament poc complet, Pulido i el ferri van arribar a la costa marroquina al mateix moment. Sigui com sigui, un dels pocs casos en què una dona participa en aquest tipus de reptes, com també va fer Laia Sanz amb Marc Márquez en un publireportatge de Subaru.

9. Jan Margarit contra el cremallera

El jove talent de les curses de muntanya va protagonitzar un vídeo impulsat per Salomon i la Vall de Núria on es recollia el seu cara a cara contra el cremallera que dona accés a l’emblemàtica vall pirinenca. Margarit baixava del cremallera just quan aquest sortia des de Núria i havia d’arribar a Queralbs a peu abans que ho fes el seu peculiar rival. Un duel intens i igualat que acaba amb victòria del corredor davant l’entusiasme dels ocupants del cremallera.

10. Usain Bolt contra l’absència de gravetat

Si parlem de duels estranys el jamaicà n’ha protagonitzat uns quants. Més enllà de clàssics com la cursa contra un autobús, ens fixem en una aposta recent “contra la gravetat zero”. Una cursa de curt recorregut en un avió especial usat habitualment per a la recerca en condicions de gravetat zero i que va ser per una vegada escenari d’una prova esportiva amb el jamaicà dominant a plaer davant els seus rivals malgrat les dificultats per “córrer”. El més curiós: promocionaven un cava dissenyat per a l’espai. L’ésser humà és increïble.