La vela no vol més plàstics

2 minuts de lectura
La lluita contra els plàstics d’un sol ús, a alta mar. De la mateixa manera que l’afectació al mar és una de les conseqüències més conegudes de l’actual situació, des dels usuaris del mateix es pot actuar. I es farà. Sota el lema de “Hidratem consciències, reduïm residus” i “Per un mar sense plàstics”, Ports de la Generalitat i la Federació Catalana de Vela han presentat el projecte “Porta’m” que té com a objectiu oferir una alternativa sostenible a les ampolles de plàstic d’un sol ús i instaurar bons hàbits entre els navegants.

Porta’m és una campanya de prevenció de residus dirigida als navegants de Catalunya. El seu eix vertebrador és la reducció de plàstics mitjançant l’ús d’ampolles reutilitzables vers les ampolles de plàstic. D’aquesta manera s’aconseguirà millorar els hàbits dels navegants; prevenir i lluitar contra la contaminació; i conscienciar a la població de la importància de vetllar pel medi ambient en general i el medi marí en particular.

Presentació de la campanya “Porta’m”

Ampolles reutilitzables com a substitut

Aquesta campanya s’instaurarà als clubs nàutics i les escoles de vela de la Federació amb seu als ports gestionats per Ports de la Generalitat. Es col·locaran uns expositors anomenats “Punts Porta’m” on, mitjançant un codi QR, els usuaris podran aconseguir una ampolla reutilitzable, de baix impacte mediambiental, completant un formulari amb un seguit de qüestions relacionades amb la sostenibilitat.

El projecte s’emmarca dins de Manual de bones pràctiques del navegant, que es va presentar per les dues entitats l’any passat. Aquest manual està dirigit a esportistes, participants en regates, monitors, escolars i navegants que desenvolupen activitats en un port i té com a objectius fomentar la vela i contribuir a la conscienciació dels navegants perquè apliquin les bones pràctiques en el desenvolupament de la seva activitat.

L’acte de presentació es va fer al Saló Nàutic i el van presidir el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres i Isach.

En moments d’emergència climàtica

Joan Pere Gómez ha destacat en la seva intervenció que “establim acords de col·laboració amb diferents organismes i fem actuacions contínuament per lluitar contra la contaminació i vetllar pel medi ambient i el medi marí”. Gómez ha afegit que “la campanya Porta’m. Per un mar sense plàstics, vol incidir els navegants perquè no utilitzin ampolles de plàstic d’un sol ús, en un moment en què s’ha declarat l’emergència climàtica a Catalunya”.

Per la seva banda, Xavier Torres ha fet incís en el fet que “la figura de la gent de mar ha de ser clau per assolir els reptes mediambientals que ens hem marcat pel que respecta al medi marí.” Torres ha afegit que “aquest projecte s’engloba dintre del programa de Vela Sostenible de l’Àrea de Vela Social de la Federació i treballa per conscienciar a tot el col•lectiu de la vela catalana de la importància de respectar el mar.”