Després d’anys i panys de reunions que no han aconseguit modificar el text del Reglament General de Costes de l’estat espanyol, els clubs de platja catalans veuen com la seva continuïtat està en risc. El reglament estableix que les instal·lacions costaneres destinades a activitats esportives de caràcter nàutic federat no poden superar els 300 metres quadrats i hi ha una desena de clubs de platja que formen part de la Federació Catalana de Vela que superen aquesta dimensió. 10 clubs que, si la llei avança, veuran com les seves instal·lacions són demolides en els propers mesos i anys.
El reglament de la llei de costes va ser aprovat pel govern del PP l’any 2013 però no ha estat fins les darreres setmanes i mesos quan el govern espanyol ha activat els requeriments cap als clubs per aplicar aquesta normativa. Un missatge en forma d’ultimàtum que no una solució raonable per part dels clubs que superen de llarg els 300 metres quadrats indicats al text, ja que es tracta d’edificis que s’haurien de reconstruir de zero (amb un cost inassumible) per caminar cap a un nou espai reduït que no podria donar resposta a totes les activitats i seccions que tenen actualment. El primer cas ha afectat el Club Nàutic de Cabrera de Mar, que després de 52 anys d’història ha hagut de renunciar a les seves instal·lacions després de veure com la seva concessió no era renovada.
Aquest podria ser el destí també de clubs distribuïts en diferents punts de la costa catalana: Castelldefels, Sitges, Pineda de Mar, Badalona, Canet de Mar, Cubelles, Vilassar de Mar, Torredembarra i Calella compten amb entitats afectades per la normativa. Els clubs i la Federació Catalana de Vela han provat en els darrers anys d’acordar algun tipus d’excepció amb els governs de l’estat però les negociacions no han arribat a bon port.
Les entitats catalanes volen fer valer la seva tradició, el seu arrelament als municipis, el nombre de socis implicats al darrere, les competicions esportives que organitzen de forma habitual o fins i tot el fet de ser un planter d’esportistes olímpics i per aquest motiu aquesta setmana la Federació Catalana de Vela difondrà un document d’al·legacions que s’enviaran al Ministeri per a la Transició Ecològica amb l’objectiu d’aturar el procediment actual i reprendre les negociacions per trobar una sortida de futur als clubs nàutics de platja amb dècades d’història al darrere afectats per la llei.