Alguns dels elements més notoris o identificatius d’aquesta tradició és el tema dels 15, 30, 40 i joc o el nombre de jocs per set. Però de la mateixa manera que històricament s’ha modulat el nombre de sets per torneig des de fa tres anys hi ha una mena de nou paquet normatiu que si bé de moment es manté com experimental ben aviat podria passar a ser el pa nostre de cada dia. Capgira el tennis per complet? No. Però canvia quelcom tant arrelat com el nombre de jocs per set. Li diu adéu al 6 com a gran objectiu. I atenció perquè els adeptes d’aquesta versió futurista del tennis van creixent. I des del punt més alt.
El nou President ho veu bé
Andrea Gaudenzi, nou President de l’ATP a partir de 2020, serà una de les referències a l’hora d’atendre els canvis que pot patir el tennis masculí del futur. Ha estat sonada la seva entrevista ‘Ubitennis’, en la qual dóna unes pinzellades de les seves preferències i del valor del tennis com a esport de masses.
Entre altres innovacions, el que va ser tennista professional reconeix que el format introduït en les Next Gen ATP Finals, amb quatre jocs per set, el convenç. Així ho explica en l’entrevista.
El que proposa Gaudenzi no és una frivolitat o una ficció. Precisament la novetat dels sets a quatre jocs s’està duent a terme aquests dies en les Next Gen ATP Finals de Milà. I està sent tot un èxit en ser més atractius per a l’espectador! Ja s’han vist els efectes en el torneig que reuneix els millors jugadors del curs del circuit ATP de menys de 21 anys. En la tercera edició del certamen, Alex de Miñaur, Casper Ruud, Miomir Kecmanovic, Alex Davidovich, Frances Tiafoe, Ugo Humbert, Mikael Ymer i Jannick Sinner són els encarregats de posar l’espectacle en un torneig que promet emocions fortes i té l’al·licient de prova d’aquesta nova proposta.
A mida dels nous públics
El nou tennis sembla fet a mida de la Generació Z (la fornada digital que ja veu als millenial com a senyors grans) acostumada a la immediatesa i no als grans exercicis de concentració que requereix la versió tradicional d’aquest esport, segons els promotors d’aquests sets retallats. El coach britànic Simon Sinek avala aquesta tesi: assegura que les xarxes socials i els telèfons mòbils fomenten la impaciència entre els adolescents. Argumenta que s’han acostumat a gaudir de tot a l’instant i quan no és possible es frustren.