En els darrers anys l’Illa de Réunion ha passat de ser un paradís per als surfistes a un indret on estar en alerta permanent. A pocs metres de l’illa, ubicada a l’Oceà Índic entre Madagascar i les Illes Maurici, els taurons han fet acte de presència en diverses ocasions. Des de 2011 es comptabilitzen 20 atacs diferents cap a persones, 8 de les quals han resultat mortes. La darrera víctima, aquesta mateixa setmana, ha estat un jove de 26 anys que va decidir surfejar malgrat els avisos dels pescadors locals que el van advertir de la presència d’aquests animals. La seva mort ha provocat l’esclat d’un debat arran d’unes paraules de Kelly Slater: “Fa falta un sacrifici massiu de taurons a La Réunion“.
Slater s’ha proclamat 11 vegades campió del món de Surf i és una llegenda mundial d’aquest esport. També és un col·laborador habitual d’organitzacions ecologistes que defensen la biodiversitat del planeta i dels oceans. La seva cara ha aparegut de forma desinteressada en nombroses campanyes i anuncis. Fa una setmana, de fet, apareixia com a únic protagonista d’un nou vídeo de la campanya “It’s not ok!”:
És precisament per la seva trajectòria més enllà de les onades que els seus comentaris han sorprès a tothom. Slater ha donat la seva opinió al compte d’instagram de Jéremy Flores, un dels surfistes punters a l’escena internacional nascut a l’Illa de Réunion. Slater, conscient de les seves paraules, admet que la seva opinió “no serà popular” però afegeix que: “Hi ha un clar desequilibri. Si a tot arreu hi hagués aquestes taxes d’atacs ningú faria ús de l’oceà i literalment milions de persones estarien morint. El govern francès ha de resoldre-ho com més aviat millor“.
Stab Magazine s’ha posat en contacte amb ell per aclarir el seu parer i Slater hi explica que el cas de La Réunion es excepcional en relació en altres indrets, on la seva presència és migratòria o estacional. De fet, a les illes Maurici no s’ha registrat ni un sol atac de tauró des dels anys 80. Slater, en aquesta entrevista, apunta a la sobrepesca com una possible causa humana de l’aparició de taurons més a prop de la costa, però demana que el debat el facin persones expertes en conservació d’animals.
La preocupació de Réunion
El govern de l’illa, com és obvi, ja fa temps que està preocupat. Els atacs no només han afectat a surfistes, sinó a banyistes i pescadors. El 2013, després d’uns mesos especialment durs, van optar per prohibir l’accés al mar a una bona part del seu litoral. El 2015 van optar per instal·lar grans xarxes per atrapar taurons amb un cost de més de 2 milions d’euros. També van decidir matar fins a 90 taurons per evitar una sobrepoblació perillosa no només per als humans sinó també per a d’altres espècies marines. Experts en biodiversitat van criticar durament algunes d’aquestes mesures, que d’altra banda no han servit per capgirar la situació.
Jéremy Flores ha respost les paraules d’Slater amb agraïment: “És esperançador que algú compromès amb el medi ambient estigui entenent el malson que vivim aquí“. Caldrà veure si es prenen noves mesures per solucionar un conflicte que va molt més enllà de la pràctica esportiva.