Això comença demà dissabte. El Sis Nacions, el torneig més ancestral i antic del rugbi, s’enceta amb una primera jornada amb dos grans pols d’atracció. No és que la disputa entre França i Itàlia a París no sigui mereixedora d’atenció, però els partits entre seleccions de les illes mereixen el titular d’aquesta prèvia i força cervesa en fred, complement indispensable per amorrar-se en directe a la televisió. Sembla sobrer ressenyar-ho, però Movistar Plus torna a ser la única opció per seguir en directe els partits, a menys que es prefereixi la secció habitual de pàgines d’streaming en què depens de la teva connexió a internet i la del subministrador. Massa entrebancs.
L’Irlanda-Gal·les de diumenge a ben dinat (i ben begut) mereix màxima atenció perquè és el duel entre els dos màxims favorits a guanyar el títol però serà el tercer partit de la seqüència d’aquest cap de setmana ja que abans les dos forces continentals disputaran la victòria i la copa Garibaldi i a Edimburg hi haurà un duel fraticida únic: l’Escòcia-Anglaterra.
França-Itàlia
Dissabte 6 de febrer. 15:25h. Saint Dennis
L’Stade de France obre el teló del Sis Nacions en el debut de Guy Novès, a casa. L’aficionat francès sembla haver assimilat que el procés de renovació va per llarg i amagarà l’espasa de damocles habitual amb la que exigeixen al seu equip. Això vol dir que els “bleus” estaran exempts de pressió? Ni molt menys. En el Sis Nacions no hi ha treves i a casa s’ha de rendir. L’equip gal té baixes sensibles que resten els quirats de veterania que podria fer gala, sobretot Parra com a obertura i Fofana com a jugador més decisiu de la seva línia de darrera. Al davant, Itàlia és imprevisible però especialment punyent amb França, a qui ha sabut amargar. El bigoti pensatiu de Jacques Brunel segur que s’ha empescat algun pla perquè en el xoc entre novells francesos i novells italians aquests segons parteixin amb alguna avantatge.
La previsió, però, ens fa donar per favorita a França. 70 per cent a 30.
Escòcia-Anglaterra
Dissabte 6 de febrer. 17:50h. Murrayfield
Començar amb la Calcutta Cup és allò de posar-se amb les pulsacions al límit de bones a primeres. Enlloc sona tant bé la gaita com al temple del rugbi escocès quan es tracta de rebre l’enemic íntim. Història i honor en joc amb un debut gens fàcil per Eddie Jones al capdavant dels de la Rosa. Com en el cas del seleccionador francès, a l’australià se li dóna marge però començaria amb molt mal peu si sucumbís a Edimburg. Per jugadors, Anglaterra és superior i el seu planter destil·la qualitat i físic de nivell top mundial. Però venen d’un Mundial que voldran oblidar a base de victòries i tenen la llibreta tàctica de Jones per començar a esbossar. Qui tindran al davant? L’Escòcia erràtica del Sis Nacions passat, de molt poca substància en moltes fases del joc, incapaç físicament davant seleccions més poderoses o l’equip del Card que va enamorar en el darrer Mundial? Si es consolida la segona versió, la Calcutta Cup serà de les més renyides dels darrers temps.
La inèrcia del Mundial equilibra la balança del favoritisme. Li donem un 45 per cent als locals i un 55 als anglesos.
Irlanda-Gal·les
Diumenge 7 de febrer. 16h. Aviva Stadium
Partidàs total, de bones a primeres. Fa un any la victòria visitant al Millenium de Cardiff va fer que Gal·les hagués de remar contra-corrent tot el campionat. Ara els de Warren Gatland buscaran repetir la jugada posant-li les coses difícils a una Irlanda amb l’etiqueta de favorita enganxada al front. Pot ser el partit tàcticament més travat, perquè totes dues seleccions es coneixen, saben com buscar-se i on trobar-se però la gespa de l’antic Landsdowne Road és propícia a un joc desbocat, sobretot dels locals quan el públic entona el ‘Fields of Athenry‘ de Paddy Reilly. Gal·les disposarà tot l’arsenal confiant en els Roberts, Jones o Warburton per desgastar i la defensa que abandera ‘terminator’ North per desfermar l’estampida oportuna. Al davant, l’equip més consolidat i clar que ha de jugar contra el pronòstic que, sovint, aquell que sap tot el que ha de fer acaba equivocant-se pel camí.
Jugar de locals i les baixes perllongades dels gal·lesos dóna avantatge a Irlanda. 55 a 45 per cent.
Imatges: http://www.rbs6nations.com/